Introductie CoronaMelder uitgesteld

Deel dit artikel

,

De CoronaMelder wordt toch niet op 1 september landelijk ingevoerd. De introductie van de app wordt uitgesteld totdat de corona-spoedwet door het parlement is.

De officiële CoronaMelder-app is sinds enkele weken beschikbaar en wordt nu getest in delen van Nederland. De bedoeling was dat de app op 1 september landelijk zou worden uitgerold, maar die beslissing is teruggedraaid. Minister De Jonge van Volksgezondheid deelde dit vandaag mee in een brief aan het parlement. Als reden geeft voor het uitstel van de CoronaMelder zegt De Jonge dat er eerst een wettelijke basis moet zijn voor het gebruik van de app. In de spoedwet, die binnenkort wordt behandeld door de Tweede en Eerste Kamer, moet onder andere worden vastgelegd dat de persoonsgegevens alleen voor bron- en contactonderzoek mogen worden gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens had hier eerder al op aangedrongen.

Vrijwillig
Minister De Jonge schrijft bovendien in zijn Kamerbrief dat in de spoedwet - officieel de “Tijdelijke wet maatregelen COVID-19” - moet worden opgenomen dat het gebruik van de app vrijwillig is. Zo mogen werkgevers hun personeel bijvoorbeeld niet dwingen om de CoronaMelder te gebruiken. Ook in de horeca mogen gasten niet geweigerd worden als ze de app niet willen gebruiken.
De spoedwet is half juli door minister De Jonge ingediend en wordt naar verwachting in de eerste week van september door de Tweede Kamer besproken.

50-plussers kritisch over de app
Plus Online hield onlangs een peiling onder zijn lezers en daaruit bleek dat een kleine meerderheid bereid is om de CoronaMelder te installeren. 56 procent zei dat van plan te zijn, zodra de app landelijk in gebruik is. 44 procent van de Pluslezers gaf echter aan de app juist níét te gaan downloaden. Een veelgenoemde reden is dat het technisch simpelweg niet kan. De CoronaMelder-app werkt vanwege de vernieuwde bluetooth-versie namelijk alleen bij telefoons met Android 6.0 en iOS 13.5 en hoger. Veel ouderen beschikken niet over zo'n nieuw toestel of hebben helemaal geen smartphone.
Behalve technische overwegingen werd ook onduidelijkheid over de privacy genoemd als reden om de app voorlopig nog links te laten liggen.

Update 2 september
Vandaag is in de Tweede Kamer gedebateerd over de corona-spoedwet. Zoals het er nu voorstaat is er een ruime meerderheid voor landelijke invoering van de app. De behandeling in de Eerste Kamer moet nog plaatsvinden.  

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden