Internetgebruik Europeanen blijft groeien

Deel dit artikel

,

Het dagelijks gebruik van internet in Europese landen is sinds 2013 consequent toegenomen. Van 57% in 2013 tot 70% in 2017 en tot 73% in 2018. In Nederland is het percentage mensen dat dagelijks internet gebruikt inmiddels 95%.

Dat blijkt uit de Eurobarometer, een regelmatig uitgevoerd onderzoek naar de houding van Europeanen ten opzichte van internet en veiligheid, in opdracht van de Europese Commissie. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 27.000 Europeanen uit verschillende landen en uit verschillende lagen van de bevolking.

De meest populaire online activiteit is het verzenden en ontvangen van e-mails, dat door acht op de tien respondenten wordt genoemd. 69% gaf aan online nieuws te lezen 62% van de respondenten gebruikt internet voor sociale netwerken. Iets minder respondenten gebruiken internet voor online bankieren (59%), goederen of diensten kopen (57%) of video's bekijken en naar muziek luisteren (55%). Maar liefst 84% gaat vooral via hun smartphone internet op, waarmee dat aandeel nu groter is dan dat van computers en laptops (79%).

Veiligheid
Ruim vier van de tien ondervraagden (43%) maakt zich zorgen over misbruik van hun data door derden en een gelijk percentage maakt zich zorgen over de veiligheid van online bankieren.

De meeste Europeanen hebben hun online gedrag aangepast in de laatste drie jaar. Bijna zestig procent zegt in 2018 het wachtwoord voor tenminste één online dienst te hebben gewijzigd, bijna de helft zegt antivirus-software te hebben geïnstalleerd en een nagenoeg gelijk aantal zegt geen e-mails van onbekenden meer te openen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden