Internetgebruik Europeanen blijft groeien

Deel dit artikel

,

Het dagelijks gebruik van internet in Europese landen is sinds 2013 consequent toegenomen. Van 57% in 2013 tot 70% in 2017 en tot 73% in 2018. In Nederland is het percentage mensen dat dagelijks internet gebruikt inmiddels 95%.

Dat blijkt uit de Eurobarometer, een regelmatig uitgevoerd onderzoek naar de houding van Europeanen ten opzichte van internet en veiligheid, in opdracht van de Europese Commissie. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 27.000 Europeanen uit verschillende landen en uit verschillende lagen van de bevolking.

De meest populaire online activiteit is het verzenden en ontvangen van e-mails, dat door acht op de tien respondenten wordt genoemd. 69% gaf aan online nieuws te lezen 62% van de respondenten gebruikt internet voor sociale netwerken. Iets minder respondenten gebruiken internet voor online bankieren (59%), goederen of diensten kopen (57%) of video's bekijken en naar muziek luisteren (55%). Maar liefst 84% gaat vooral via hun smartphone internet op, waarmee dat aandeel nu groter is dan dat van computers en laptops (79%).

Veiligheid
Ruim vier van de tien ondervraagden (43%) maakt zich zorgen over misbruik van hun data door derden en een gelijk percentage maakt zich zorgen over de veiligheid van online bankieren.

De meeste Europeanen hebben hun online gedrag aangepast in de laatste drie jaar. Bijna zestig procent zegt in 2018 het wachtwoord voor tenminste één online dienst te hebben gewijzigd, bijna de helft zegt antivirus-software te hebben geïnstalleerd en een nagenoeg gelijk aantal zegt geen e-mails van onbekenden meer te openen.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden