Actie banner

Intel kondigt zelflerende 'kijk'-chip aan voor robots en drones

Deel dit artikel

,

Intel heeft een nieuwe chip aangekondigd om de computervisie van robots en drones aan te sturen. Dankzij zelflerende mogelijkheden leren die apparaten dan zelf van hun omgeving.

De Myriad X-chip volgt de Myriad 2 op, die al in onder meer de DJI Phantom 4 drone en slimme camera's wordt gebruikt. De Myriad X is een meer geavanceerde versie van die chip, meldt Intel.

De Myriad x is de eerste chip in de lijn die een 'Neural Compute Engine' heeft. Daarmee is de chip heelgeschikt voor zelflerende algoritmes. Apparaten met de Myriad X kunnen informatie uit hun omgeving interpreteren en er van leren.

"Met deze snellere, meer doordachte intelligentie direct in apparaten gebouwd, kunnen we onze wereld potentieel veiliger, productiever en persoonlijker maken", aldus Remi El-Ouazzane, het hoofd van chipmaker Movidius.

Intel nam Movidius in september 2016 over, toen het bedrijf zijn chips al aan tal van bedrijven had verkocht. Met die overname wil Intel minder afhankelijk worden van de dalende verkoop van chips voor pc's.

Rekenkracht
De Myriad X kan 4 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren, waar de Myriad 2 bleef steken op zo'n 1 tot 1,5 biljoen berekeningen per seconde. Met die extra rekenkracht kan de chip ook kleine details van zijn omgeving opnemen, in plaats van enkel globale kenmerken.

Ook het formaat van de chip maakt hem erg geschikt voor mobiele apparaten als drones en robots. De Myriad X heeft het formaat van een kleine munt. Het is nog niet bekend wat de Myriad X gaat kosten, maar de chip is in eerste instantie bedoeld voor de meer geavanceerde gadgets met beeldherkenning.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden