Actie banner

Huawei werkt ook aan spraakassistent

Deel dit artikel

,

Huawei werkt aan zijn eigen AI-assistent en komt naar verluidt later dit jaar ook met een voice assistent.

Dat xei Jim Xu, vicepresident Huawei Consumer Business Group tegen een groep journalisten die in het hoofdkwartier van het bedrijf bezocht. "We willen die ook heel snel wereldwijd lanceren", voegt hij eraan toe.

De AI-assistent werd eind 2017 op IFA in Berlijn gelanceerd en is ondertussen al even aan het werk in China. Daar moet nu nog de rest van de wereld bijkomen. Het toestel moet zowel de concurrentie met Siri, Alexa, Google en Samsungs Bixby aankunnen, maar daar vreest Huawei niet meteen voor.

"Op CES was Google Assistant dit jaar de grote winnaar, maar vorig jaar was het Alexa", zegt Baofen Zhang, vicepresident Software Engineering bij de consumententak van Huawei. "Ons sterke punt is het toestel. Wij geven een betere ervaring voor privacy." Gek om te horen bij een bedrijf dat door de Amerikaanse overheid beschuldigd wordt van spionage, maar Zhang doelt hier op het feit dat de AI bijna exclusief op het toestel draait en dat gebruikersgegegevens dus niet naar de cloud worden gestuurd.

Huawei ontkent niet dat het gebruikersdata wil inzetten om zijn AI beter te maken, maar benadrukt dat alle identificerende data gewist worden, voordat het toestel ze naar de cloud stuurt.

De kans is groot dat die assistent bijvoorbeeld al op de eind maart te lanceren P20 zal zitten, maar Walter Ji, president van Huawei Western Europe Consumer Business Group ziet het nog iets breder. "We willen de gebruikerservaring verbeteren. Dat kan met smartphone AI, dat is één manier. Maar een andere manier zijn 'home devices', slimme toestellen in huis. Later dit jaar lanceren we enkele eigen home AI devices met onze partners." Alvast één daarvan zal een soort slimme luidspreker zijn.

Huawei bracht eerder al een AI assistent uit, Emy, maar die software werd al snel weer vervangen door Google Assistant.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden