Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Hoe kies je de juiste hoofdtelefoon voor jou

Deel dit artikel

,

Met de komst van MP3-spelers en later smartphones, heeft het gebruik van hoofdtelefoons een grote vlucht genomen, omdat je zowel thuis als onderweg toegang hebt tot een groot aanbod van muziek. De komst van muziekdiensten zoals Spotify, Tidal en Deezer heeft het beluisteren van muziek onderweg nog populairder gemaakt. Het is dan ook steeds belangrijker geworden om de juiste hoofdtelefoon te kiezen.

Bij de keuze van een hoofdtelefoon draait het tegenwoordig overigens allang niet meer alleen om geluid en comfort, ook stijl is een factor van belang geworden. Het aanbod van headphones is inmiddels ook gigantisch en daarom legt headphonespecialist GetLoud uit waar je op moet letten bij het kiezen van jouw hoofdtelefoon.

Specificaties
Als je bij de productspecificaties van een koptelefoon kijkt, zie je allerlei technische termen. Zo wordt bijna altijd wel het frequentiebereik aangegeven. Bij veel modellen ligt dit tussen 20 Hz en 20 kHz. Logisch, want dit is het bereik van het menselijk oor. Desondanks zijn er modellen met een breder bereik, want sommige frequenties zijn niet te horen maar wel te voelen.

Ook de term Ohm zie je vaak. Dit zegt iets over de impedantie (weerstand) van een koptelefoon. Een lage impedantie is meer geschikt voor gebruik met mobiele apparaten, omdat er minder vermogen wordt gevraagd van (de batterij van) je smartphone of MP3-speler. Koptelefoons met een hoge impedantie zijn meer geschikt voor gebruik in een studio of bij een hifi-opstelling.

Geluidskwaliteit
Er zit nogal wat verschil in de geluidskwaliteit van de verschillende hoofdtelefoons. Ben je een echte purist, dan kun je het best kiezen voor een premium koptelefoon met een groot frequentiebereik. Je luistert dan naar kraakhelder geluid en hoort optimaal details als verschillende instrumenten.

Tegenwoordig zie je diverse koptelefoons op de markt verschijnen die zogeheten hi-res (high resolution, ofwel hoge resolutie) geluid kunnen afspelen. Dat is geluid dat niet gecomprimeerd is en de audio eerlijk weergeeft. Let er wel op dat ook je muziekbron dan van hi-res kwaliteit is. Ook het aanbod daarvan groeit. Zo kun je bij streamingdienst Tidal kiezen voor high resolution geluid.

Groot, kleiner of klein
Kortweg bestaan er drie formaten voor koptelefoons: over-ear, on-ear en oordopjes (in-ear dus eigenlijk). De over-ear koptelefoon valt compleet rondom de oren. Een on-ear model is iets kleiner en valt op de oren. Dan heb je nog de oordopjes die het meest compact zijn en in feite in je oren geplaatst worden.

In het algemeen wordt uit een over-ear model de beste geluidskwaliteit gehaald, maar technici slagen er steeds beter in om indrukwekkend geluid vanuit oordopjes te laten klinken. Een groot voordeel van oordopjes is natuurlijk dat ze door hun geringe afmeting en lage gewicht gemakkelijk te gebruiken en mee te nemen zijn voor onderweg. Ook zijn ze vaak geschikt voor gebruik tijdens het sporten.

On-ear hoofdtelefoons bedekken de oren en zorgen naast een goed geluid dat je toch nog iets van je omgeving mee kunt krijgen. Dat is handig als je hem bijvoorbeeld op straat of op je werk draagt. Ze zijn weliswaar niet zo klein als oordopjes, maar toch behoorlijk compact.

Over-ear-modellen sluiten je in het algemeen beter af van omgevingsgeluiden, fijn in het openbaar vervoer bijvoorbeeld. On-ear en over-ear modellen zijn steeds vaker opvouwbaar en zo kun je ze makkelijker kwijt in je tas.

Wel of geen kabel
De meeste koptelefoons worden geleverd met een 1,2-meter-kabel met een 3,5 mm stekker, ook wel mini-jack of AUX genoemd, aan het uiteinde. Deze stekker plug je eenvoudig in op bijna alle smartphones, tablets, computers, laptops en MP3-spelers. Desondanks kan een kabel een vervelende belemmering vormen, om maar niet te spreken over de irritante knopen die kunnen ontstaan.

Wil je geen kabel, dan is de draadloze koptelefoon een uitstekende oplossing. Ze werken doorgaans met bluetooth, een techniek die ook is ingebouwd in bijvoorbeeld smartphones. Voor de echte muziekliefhebbers zal misschien te merken zijn dat bluetooth een klein verlies aan geluidskwaliteit oplevert. Gelukkig zijn er technieken beschikbaar die het verlies van kwaliteit tot een minimum beperken, zodat de keuze voor bluetooth steeds logischer wordt.

Comfortabel luisteren
De verschillende formaten van koptelefoons spelen ook een belangrijke rol bij het comfort. Een over-ear model valt zacht over de oren heen, maar heeft wel een zwaarder gewicht. On-ear is wat lichter, maar drukt iets meer op de oren. De aanwezigheid van oordopjes merk je het minst wat betreft gewicht.

Het comfort hangt uiteindelijk ook af van andere factoren, zoals het materiaal dat gebruikt is voor de oordopjes of de oorkussens en bijvoorbeeld de mogelijkheden om de hoofdband af te stellen. Doorgaans kun je erop rekenen dat de premium-modellen een hoger comfortniveau behalen door het gebruik van betere materialen. Bij oordopjes worden meestal dopjes in verschillende maten meegeleverd. Handig, want zo kun je een formaat vinden dat het best bij je oren past. Je hebt dan geen last van oordopjes die steeds uitvallen.

Stijl
De stijl van koptelefoons verschilt sterk. Veel merken richten zich op een specifieke doelgroep, of hebben koptelefoons voor verschillende doelgroepen in hun assortiment. Zo vind je modellen die passen bij een urban-lifestyle, maar ook meer zakelijk ogende koptelefoons. Hoe dan ook, smaken verschillen en voor iedereen is er wel een passend model te vinden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden