Actie banner

Grote banken ontwikkelen eigen 'bitcoin'

Deel dit artikel

,

Vier van de grootste banken van de wereld gaan gezamenlijk een nieuwe digitale valuta creëren. UBS, Deutsche Bank, Santander en BNY Mellon willen de munteenheid in 2018 lanceren. Dat kondigden ze woensdag aan in The Financial Times.

De banken willen de munt vooral gebruiken voor de onderliggende blockchain-technologie. Die willen ze onder meer benutten voor het automatisch afhandelen en vereffenen van financiële transacties, wat ze mogelijk miljarden aan kosten kan schelen.

Blockchain is een techniek waarover de laatste maanden een grote rage is ontstaan in de technologie- en bankensector. Het is de technologie waarmee transacties in digitale munteenheden worden gecontroleerd en geregistreerd.

Allerhande transacties
De belofte van blockchain is dat die gebruikt kan worden voor het automatisch registreren en controleren van allerlei soorten transacties; van financiële overboekingen tot het betalen van taxiritjes. Ook kunnen via blockchains zogeheten smart contracts worden uitgevoerd; geprogrammeerde contracten die automatisch in werking treden als aan strikte voorwaarden is voldaan.

De huidige toepassingen van blockchain zijn nog zeer experimenteel en het is vooralsnog erg onzeker of de grote beloftes gaan uitkomen. Maar als dat gebeurt, kan dat betekenen dat derde partijen die nu nog nodig zijn voor het borgen, registreren en controleren van transacties en contracten, zoals banken en notarissen, (deels) overbodig zouden kunnen worden.

Miljarden
De bedoeling van de nieuwe valuta van de vier grote banken is om het afhandelen van betalingen soepeler te maken, waardoor er uiteindelijk minder personeel nodig is. Volgens een rapport van onderzoeksbureau Oliver Wyman zijn banken nu wereldwijd tientallen miljarden euro’s kwijt aan het afhandelen van betalingen.

Ook andere grote banken en centrale banken waaronder De Nederlandsche Bank werken aan eigen digitale munteenheden en blockchains. Ze willen daardoor minder afhankelijk worden van de blockchains van de digitale munteenheden bitcoin en ether, die nu veel gebruikt worden. Die munteenheden fluctueren sterk in waarde waardoor banken ze ongeschikt vinden.

Op blockchain-fora klinkt veel scepsis door over de plannen van de grote banken om eigen bitcoin- en ether-varianten te ontwikkelen. Volgens veel ontwikkelaars is de kracht van blockchaintechnologie juist dat die banken overbodig kan maken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden