Google Chrome gaat HTTPS-loze websites markeren als onveilig

Deel dit artikel

,

Webbrowser Google Chrome gaat vanaf juli websites zonder veilige HTTPS-verbinding actief markeren als onveilig. Dat maakt het techbedrijf bekend op zijn blog.

Websites die wel een veilige HTTPS-verbinding hebben, worden in de adresbalk van Chrome al gemarkeerd met een groen slotje en het woord 'Veilig'. Bij websites die gebruik maken van HTTP in plaats van HTTPS ontbreekt dit slotje. In plaats daarvan geeft Chrome een waarschuwingsicoon weer. Pas wanneer gebruikers op dit icoon klikken, vertelt de webbrowser dat de website niet veilig is.

Vanaf juli gaat Chrome zijn gebruikers actiever waarschuwen. Naast het waarschuwingsicoon voegt Google in de adresbalk de woorden 'Niet veilig' of het woord 'Onveilig' toe. Met de expliciete waarschuwing wil Google zijn gebruikers beter informeren over onveilige websites. Ook hoopt het bedrijf dat websitebeheerders hierdoor sneller overstappen van HTTP naar HTTPS.

Versleuteling
Met een HTTPS-verbinding versleutelen websites het verkeer van en naar hun website. Daarmee wordt het lastiger om verkeer af te luisteren. Websitebezoekers die gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden of persoonlijke gegevens, via een onveilige HTTP-verbinding versturen, lopen het risico dat deze gegevens onderschept worden door kwaadwillenden.

Rankingfactor
Een SSL-certificaat is ook onderdeel van de factoren die gewogen worden voor de vindbaarheid van je site, een zogenaamde SEO-rankingfactor. Een HTTPS-verbinding is toegevoegd aan het algoritme van de grootste zoekmachine en zal dus een positieve bijdrage (indien een SSL-certificaat wordt aangeschaft) leveren aan de vindbaarheid binnen Google. Er zijn een aantal varianten op een SSL-certificaat en dit heeft voornamelijk te maken met mate van beveiliging. Er is domeinvalidatie, organisatievalidatie en extended validation. Voor de vindbaarheid binnen zoekmachines heeft het “gewicht” van het SSL-certificaat geen invloed.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden