Google Chrome bestempelt 3000 Nederlandse websites als onveilig

Deel dit artikel

,

Google Chrome waarschuwt vanaf dinsdag voor drieduizend Nederlandse websites die gebruikmaken van een door de browser als onveilig aangemerkte verbinding.

De websites maken gebruik van een beveiligingscertificaat dat niet langer wordt ondersteund. De sites zijn nog wel te bezoeken, maar met een felrood scherm wordt er door je browser gewaarschuwd dat de pagina's in kwestie onveilig zijn. Ook Firefox komt binnenkort met een dergelijke update.

Het gaat om sites van bijvoorbeeld de gemeentes Zutphen en Heemskerk, hotelketen Fletchers, maar ook Ekoplaza, de klantenservice van NS International, supermarktketen Emté en de sites van Buma Stemra make (nog) gebruik van het 'verkeerde' certificaat. Zo blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Het gaat om sites die een certificaat van Symantec gebruiken, maar dat wordt door Chrome niet meer vertrouwd nadat er in 2015 mee gefraudeerd zou zijn. Door een certificaat van een andere partij aan te schaffen, kunnen de sites weer als veilig worden gemarkeerd. Maar die mogelijkheid hadden de beheerders al langer.

>> Wat is een SSL-certificaat?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden