Banner fotowedstrijd scheurkalender

Google beperkt toegang tot Android voor Huawei

Deel dit artikel

,

Google heeft de toegang tot het mobiele besturingssyteem Android sterk beperkt voor de Chinese telefoonfabrikant Huawei. Dat heeft Google bevestigd na berichtgeving door persbureau Reuters en de Amerikaanse tech- en nieuwssite The Verge.

Google volgt daarmee de nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf. De Amerikaanse president Trump tekende afgelopen donderdag een decreet waardoor het Amerikaanse bedrijven verboden wordt telecomapparatuur te gebruiken die een nationaal veiligheidsrisico zouden vormen.

Mensen die een Huawei-telefoon hebben, hebben overigens geen last van de deze maatregelen. Maar in de toekomst zullen Huawei-toestellen alleen een uitgeklede opensource versie van Android kunnen gebruiken en zal de toegang tot Google-apps zoals bijvoorbeeld YouTube, Play Store en Gmail verhinderd zijn.

Ook chipmakers Intel, Qualcomm en Broadcom doen daarom geen zaken meer met Huawei. Dat meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Alle zaken tussen Google en Huwaei die betrekking hebben op de overdracht van hardware, software en technische dienstverlening zijn per direct gestopt, met uitzondering van alles wat via het open net verloopt. "Google houdt zich hiermee aan de oproep", zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf tegen Reuters. "We onderzoeken nog wat de gevolgen zijn." Maar Google zegt wel dat er niets verandert voor Huawei-telefoons die al in gebruik zijn.

In de VS bestaat de angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Update
Dinsdagochtend werd bekend dat Trump de maatregelen maandagavond met 90 dagen heeft uitgesteld, om telecombedrijven de tijd en kans te geven om voor onderdelen waar Huawei leverancier van is alternatieven te vinden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden