Google, Apple en Amazon slaan handen ineen voor IoT

Deel dit artikel

,

De techreuzen Google, Apple en Amazon hebben aangekondigd samen te gaan werken aan een nieuwe open source-standaard voor smart home-producten. Doel is dat deze slimme apparaten beter gaan samenwerken en veiliger - lees: beter afgeschermd - worden. 

Door Arno Beuken

De standaard waaraan de drie bedrijven werken, moet ervoor zorgen dat smart home-producten niet meer afhankelijk zijn van één systeem zoals Google Assistant, Apple’s Siri of Amazon’s Alexa. Het moet voor gebruikers niet uitmaken via wat voor smartphone of spraaksysteem zij met hun slimme luidspreker, lamp of thermostaat willen communiceren. Misschien wel met een heel ander systeem dan de drie hier genoemde, vandaar open source.

Voor de ontwikkeling van deze nieuwe standaard voor het Internet of Things hebben Apple, Google en Amazon een werkgroep opgericht met de naam Project Connected Home over IP. Ook andere bedrijven die producten voor IoT maken, sluiten zich bij deze werkgroep aan. Bekende namen zijn IKEA, Samsung Smart Home en Signify, dat de Philips Hue-lampen maakt.

Onderling communiceren
De standaard zal dus gebaseerd zijn op IP, het internetprotocol. Dat betekent niet per se dat alle apparaten ook rechtstreeks verbinding met internet zullen maken. Het draait vooral om het eenvoudiger versturen van informatie van de ene plek in huis naar de andere, van het ene apparaat naar het andere, met behulp van een bekend en vertrouwd protocol. Het is niet de bedoeling dat de nieuwe standaard wifi en bluetooth gaat vervangen.

Veiligheid
De eerste producten die via dit nieuwe protocol gaan werken, moeten komend jaar al het licht zien. Het project richt zich in eerste instantie op het ontwikkelen van producten die met veiligheid in huis te maken hebben, zoals alarmsystemen, sloten en rookalarmen.

Beeld: Samsung Smart Home

Bijschrift bij beeld rechts: Samsungs voorstelling van een ‘slimme’ woonomgeving.

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden