Geheime diensten krijgen meer aftapbevoegdheden

Deel dit artikel

,

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen, als het aan het kabinet ligt, meer bevoegdheden om internet- en telefoonverkeer af te tappen. Vanmiddag wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad.

Het kabinet werkt al jaren aan het plan om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Er was veel kritiek op de plannen; in reactie daarop wil het kabinet inzet van de nieuwe bevoegdheden laten toetsen door een speciale commissie, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. Ook krijgt de bestaande toezichthouder CTIVD meer bevoegdheden.

De geheime diensten mogen nu al internetverkeer aftappen, maar mogen maar één tap per keer plaatsen. In de nieuwe wet mogen ook grotere hoeveelheden internetverkeer worden afgetapt en vervolgens doorzocht op bepaalde informatie.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat wie een bepaalde chat-app gebruikt, of wie verbinding maakt met een bepaalde wifi-hotspot, in de databerg van de geheime dienst terechtkomt. Dat blijkt uit een geheim document dat de NOS eerder in handen kreeg.

Daarvoor moet dus wel toestemming worden gekregen van de nieuwe toetsingscommissie, die zich voortaan overigens ook over de bestaande bevoegdheden van de AIVD moeten buigen.

Sleepnet
De Kamer en de diensten willen al langer een modernisering van de inlichtingenwet. Terroristen zouden nu mogelijk onder de radar blijven. De geheime diensten zijn bezorgd dat ze zonder de nieuwe bevoegdheden niet meer kunnen meekijken op internet.

Volgens critici komt het echter neer op een sleepnet, waarbij ook gegevens van onschuldige burgers terecht kunnen komen in de fuik van de geheime dienst. De geheime diensten zeggen dat ze gegevens van onschuldigen, mochten die onverhoopt bij de AIVD of MIVD terechtkomen, zullen verwijderen.

De Raad van State boog zich de afgelopen maanden over het wetsvoorstel. Het is nog onbekend of het wetsvoorstel sindsdien nog is aangepast.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden