Banner fotowedstrijd scheurkalender

Facebook verzamelde belgegevens via oude Android-versie

Deel dit artikel

,

Facebook verzamelde via zijn smartphone-app jarenlang sms- en belgegevens van gebruikers, zoals inkomende en uitgaande gesprekken, de lengte van het telefoontje en met wie de gebruiker belde.

Het verzamelen van de gegevens was mogelijk door een functie in oude versies van het besturingssysteem Android, schrijft technologiewebsite Ars Technica.

Gebruikers die apps vóór Android 4.1 (Jelly Bean) toestemming gaven om contacten uit te lezen, gaven daarmee automatisch permissie om de belgegevens te registreren, zonder de toestemming daarvoor expliciet te verlenen.

Google, de ontwikkelaar van Android, stopte in oktober 2017 met de ondersteuning voor functie die dat mogelijk maakte. Tot die tijd konden apps die via de toestemming via de oude Android-versie hadden gekregen, nog wel het telefoongebruik registreren, zelfs als de smartphone inmiddels op een nieuwere versie van Android 4.1 of hoger draaide.

In iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, was het nooit mogelijk om gegevens over het telefoongebruik te verzamelen via een generieke toestemming voor contacten.

Archief opvragen
Het verzamelen van de belgegevens door Facebook kwam aan het licht toen een man uit Nieuw-Zeeland al zijn gearchiveerde gegevens opvroeg bij het bedrijf. Gebruikers kunnen via de instellingen op het sociale medium een kopie van hun Facebook-gegevens opvragen.