Facebook stopt datadelen WhatsApp na tik van Britse waakhond

Deel dit artikel

,

De meeste data van Britse WhatsApp-gebruikers worden tijdelijk niet meer door Facebook gebruikt. Dat meldt de Britse privacywaakhond.

De Britten willen dat Facebook gebruikers van WhatsApp beter informeert over het gebruik van hun data. Ook moet de beveiliging van de data worden opgeschroefd.

Facebook nam in 2014 WhatsApp over. Deze zomer introduceerde het bedrijf nieuwe voorwaarden voor het gebruik van die dienst: WhatsApp-data mogen voortaan worden uitgewisseld met Facebook, tenzij een gebruiker die optie heeft uitgeschakeld. Facebook wil de data gebruiken om nog gerichtere advertenties aan gebruikers te tonen.

De Britse autoriteiten zeggen stappen te ondernemen als Facebook zomaar doorgaat met het uitwisselen van data. De waakhond kan boetes opleggen. "Gebruikers verdienen betere informatie en betere beveiliging."

Zorgen
Niet alleen de Britse waakhond zit achter Facebook aan: eerder al grepen de Duitsers in. Een Europese werkgroep zei vorige week zich grote zorgen te maken over de gebruiksvoorwaarden. Gebruikers van WhatsApp konden 30 dagen aangeven of ze het delen van data met Facebook willen blokkeren. Volgens de Britten moet dat altijd kunnen.

Facebook zegt in een reactie dat het bedrijf inderdaad voorlopig is gestopt met het gebruik van de Britse WhatsApp-data voor advertentie- en gebruikersdoeleinden. Het bedrijf blijft wel data gebruiken om onder meer spam-accounts te stoppen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden