Banner fotowedstrijd scheurkalender

Facebook past privacy-functies aan vanwege EU-privacywet

Deel dit artikel

,

Facebook gaat het voor gebruikers makkelijker maken om te bepalen welke persoonlijke informatie op welke manier door het bedrijf wordt gedeeld.

Dat zei Facebook-COO Sheryl Sandberg tijdens een Facebook-bijeenkomst in Brussel, aldus Reuters. De nieuwe functies worden de komende tijd uitgerold, om te voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving. De nieuwe Europese privacywetgeving geldt vanaf mei, en moet Europeanen meer invloed geven over wat bedrijven met hun persoonlijke informatie doen.

"We rollen wereldwijd een nieuw privacycentrum uit waarbij de kerninstellingen voor privacy op Facebook op één plek staan, wat het veel makkelijker maakt voor mensen om hun data te beheren", aldus Sandberg.

Forse boetes
Europa kan straks ook boetes opleggen aan internetbedrijven die hun privacybeleid niet op orde hebben. Die boetes kunnen fors zijn: maximaal 4 procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet of 20 miljoen euro, welk van de twee het hoogste is telt.

De wet werd in april 2016 aangenomen. Europa gaf internetbedrijven toen twee jaar de tijd om zich op de nieuwe wet voor te bereiden. In de zomer van 2017 zeiden deskundigen echter dat veel bedrijven toen nog niet voorbereid waren, en de wet hadden onderschat.

Transparanter
Bedrijven moeten consumenten niet alleen meer controle geven, maar ook transparanter zijn over waar informatie voor wordt gebruikt. Klantgegevens mogen niet meer zomaar voor allerlei doeleinden worden ingezet, en bedrijven moeten zelf aantonen dat ze aan de regels voldoen.

Sandberg zei ook dat Facebook te weinig heeft gedaan om misbruik van zijn platform te voorkomen. Daarom wordt het aantal medewerkers dat de inhoud van Facebook controleert verdubbeld. Nu heeft Facebook 10.000 van die medewerkers, aan het eind van dit jaar moeten dat er 20.000 zijn. Berichten worden door het personeel gecontroleerd op haat en discriminatie, maar ook nepnieuws wordt aan banden gelegd.

Facebook zei onlangs al ook het oordeel van gebruikers te gaan gebruiken bij de plaatsing van nieuws op zijn site.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden