Facebook: minder delen, meer video

Deel dit artikel

,

Facebookgebruikers plaatsen niet alleen minder berichten op de site, de informatie die zij delen wordt ook steeds minder persoonlijk. Het aantal berichten dat wordt gedeeld op het sociale medium is tussen medio 2014 en medio 2015 met 5,5 procent gedaald, bericht The Information.

Als er wordt gekeken naar berichten met persoonlijkere updates, zoals wat de gebruiker aan het doen is of een bericht met persoonlijke overpijnzingen, ligt de daling in diezelfde periode zelfs op 21 procent. Ook dit jaar zet die daling nog door, hoewel dat met naar verwachting 15 procent ten opzichte van vorig jaar wel iets langzamer gaat.

Het bedrijf heeft volgens The Information inmiddels een speciaal team opgezet om uit te zoeken hoe zij gebruikers meer met elkaar kunnen laten delen. Zo heeft het bedrijf persoonlijke updates al een prominentere plaats gegeven in de nieuwsfeed, wat de afname iets zou hebben hebben verminderd.

Tabblad voor video
Facebook lanceert een nieuw tabblad in zijn app waarin alle (live) video’s verzameld worden. Daarmee benadrukt het platform opnieuw hoeveel belang het hecht aan video. De nieuwe 'videohub' komt in het midden van de menu-balk, waar nu nog de knop naar de Messenger-app zit.

Het wordt gezien als een belangrijke stap voor Facebook, dat de afgelopen jaren al liet zien dat video een essentieel onderdeel is van zijn strategie. Het meest recente signaal was de introductie van Facebook Live, de tegenhanger van Twitters Periscope. In de Facebook-app kunnen gebruikers sinds december live beeld streamen.

Aanvullende functies
Naast de hub komt het platform ook met aanvullende functies, zoals live video in groepen, live video events en een map met een actueel overzicht waar mensen wereldwijd livestreamen. De nieuwe functies zullen de komende tijd beschikbaar komen.

Met de 'videohub' is Facebook concurrenten Twitter en YouTube weer een stapje voor. Twitter heeft al een tijdje de app Periscope, maar live video's leven maar in beperkte mate in Twitters app. Er is nog geen duidelijke plek waar mensen deze terug kunnen kijken, wat bij Facebook straks wel het geval is. YouTube werkt nog aan een livestream-app.

(Bronnen: NU.nl en NOS)