Banner fotowedstrijd scheurkalender

Experimenteerwet zelfrijdende auto's naar Tweede Kamer

Deel dit artikel

,

Het wetsvoorstel dat het testen van zelfrijdende auto's zonder chauffeur op de openbare weg toestaat, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

De zogenoemde Experimenteerwet zelfrijdende auto’s van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) moet het testen van de nieuwste zelfrijdende auto's mogelijk maken, aldus de Rijksoverheid.

Als het wetsvoorstel door de Kamer wordt aangenomen, kan de minister vergunningen gaan afgeven voor tests met zelfrijdende auto's zonder chauffeur op de openbare weg. Tests met zelfrijdende auto's waar nog wel een chauffeur in zit, zijn sinds 2015 in Nederland toegestaan.

Europese afspraken
Met de nieuwe wet mogen ook auto's met een bestuurder op afstand de openbare weg op. Met deze wet wil Nederland een nieuwe stap zetten richting een Europese afspraak over zelfrijdende auto's.

Eerder dit jaar spraken de Europese landen onderling af dat alle EU-lidstaten in 2019 klaar moeten zijn voor zelfrijdende auto's op de openbare weg. Daar hoort ook een gezamenlijk communicatiesysteem bij, zodat zelfrijdende auto's in de hele EU met elkaar kunnen communiceren.

De uiteindelijke vergunning zal ingaan op waar, wanneer, onder welke weersomstandigheden en voor hoe lang zelfrijdende auto's zonder chauffeur de weg op mogen. "Door te experimenteren is Nederland straks goed voorbereid op de toekomst", licht de overheid toe.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden