Europese privacywaakhonden doen onderzoek naar Windows 10

Deel dit artikel

,

Europese privacywaakhonden, waaronder ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, doen onderzoek naar Windows 10.

De toezichthouders zijn bezorgd over de manier waarop Microsoft omgaat met de privacy van gebruikers, schrijven ze in een gezamenlijke brief.

"We hebben zorgen over de hoeveelheid en de soort informatie die Microsoft verzamelt. Het is voor ons onduidelijk of dat dit allemaal nodig is", zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens in een toelichting. "We gaan daarnaast onderzoeken of Microsoft gebruikers onvoldoende inlicht over de informatie die ze verzamelen, waardoor gebruikers geen goede keuze kunnen maken of ze dat wel willen."

In de brief die de waakhonden, verenigd in de organisatie 'Artikel 29', hebben geschreven, wordt een punt in het installatieproces van Windows 10 als voorbeeld gegeven. Daarin kunnen gebruikers aangeven of ze het data-verzamelen willen beperken van 'volledig', naar 'basis'. Maar dat geeft volgens de waakhonden onvoldoende informatie over de data die worden verzameld.

Mogelijke boete
De privacywaakhond gaat het samen met collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onderzoeken. "Daarna hebben we een definitief beeld of Microsoft inderdaad de regels overtreedt." Dat koppelen de waakhonden weer terug aan Microsoft.

"Afhankelijk van hoe Microsoft hiermee omgaat, gaan we kijken of we maatregelen moeten nemen", zegt de woordvoerder. Het betekent dat als Microsoft in de ogen van de privacywaakhonden onvoldoende luistert, het bedrijf uiteindelijk een boete opgelegd kan krijgen. Maar, benadrukt de woordvoerder van de waakhond, zo ver is het nog niet.

Het is niet de eerste keer dat Artikel 29 kritiek heeft op het privacybeleid van Windows 10. In januari 2016 stuurde de organisatie ook al een brief naar Microsoft. Het bedrijf heeft toen wel verbeteringen doorgevoerd, maar die vinden de waakhonden dus onvoldoende. Microsoft laat weten dat het met Artikel 29 blijft samenwerken om alle vragen te beantwoorden.

Hoe kan ik mijn privacy-instellingen aanpassen in Windows 10?

Ga naar Instellingen en kies voor Privacy. Vervolgens kun je daar een aantal dingen instellen. Het is in ieder geval verstandig om even bij het tabje Algemeen te kijken, waar bijvoorbeeld Microsoft vraagt om informatie over je schrijfgedrag te mogen verzamelen. Dit zegt het bedrijf te doen om de schrijffunctionaliteit te verbeteren.

Lees ook: Franse privacywaakhond kritisch over Windows 10

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden