Europees Parlement: elektronica moet eenvoudig te repareren zijn

Deel dit artikel

,

Het Europees Parlement wil dat consumenten makkelijk elektronica als smartphones en laptops kunnen repareren of upgraden.

Op die manier wil het Parlement het milieu sparen en moeten er bovendien in Europa meer bedrijven komen voor reparatie en verkoop van tweedehands elektronica.

Het Parlement roept de Europese Commissie op om wetgeving te maken die voorschrijft dat gebruikers apparaten makkelijk kunnen repareren en upgraden. Daarom zouden vervangende onderdelen tegen redelijke prijzen verkrijgbaar moeten zijn en moeten componenten als accu's makkelijk te vervangen zijn.

Trend
De oproep staat haaks op de trend van de afgelopen jaren in elektronica om juist bijvoorbeeld accu's minder goed vervangbaar te maken. Zo blijkt de Surface Laptop van Microsoft nauwelijks te openen zonder hem stuk te maken en hebben veel smartphones een breekbare glazen achterkant die stevig vastgelijmd zit om waterbestendigheid te garanderen.

Het Parlement vraagt de commissie ook om na te denken over labels voor op verpakkingen van producten die duidelijk maken hoe repareerbaar een product is en hoe het zit met de duurzaamheid van een apparaat. Zulke labels zijn geen nieuw idee: zo zijn er bijvoorbeeld al jarenlang energielabels te vinden op veel verpakkingen van producten.

Het is onbekend wat de Europese Commissie gaat doen met het advies van het Parlement. Het zou niet voor het eerst zijn dat de Europese politiek invloed uitoefent op de techindustrie. Zo was het een van de regels van de Europese Commissie om afval van telefoonladers te verminderen, die ertoe leidde dat smartphones vrijwel allemaal een micro-usb-aansluiting kregen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden