Banner fotowedstrijd scheurkalender

Europees akkoord over vrijgeven 5G-frequenties

Deel dit artikel

,

De Europese Commissie, het Parlement en de Raad zijn overeengekomen dat de 700 MHz-frequentieband halverwege 2020 voor mobiele diensten wordt vrijgegeven. De Europese Commissie verwacht dat de instellingen binnenkort formeel toestemming geven.

Dat laat de Europese Commissie op zijn eigen website weten. Met dit akkoord moet de uitrol van 5G worden versneld. De Europese Commissie zegt te verwachten dat het snellere internet vanaf 2020 beschikbaar is in Europa. Tegen die tijd zal er acht keer zo veel internetverkeer als nu zijn, denkt de Commissie.

De plannen voor het vrijmaken van extra spectrum werden in februari gepresenteerd. In die plannen staat beschreven dat de 700MHz-frequentieband, met frequenties tussen 694 en 790MHz, gebruikt zouden kunnen worden voor mobiel dataverkeer. Momenteel worden die frequenties gebruikt voor onder meer digitale televisie en draadloze microfoons.

De verschillende Europese lidstaten hebben tot en met 30 juni 2020 de tijd om de banden vrij te geven. Er is echter ook een mogelijkheid voor uitstel bijgekomen. Met een goede reden krijgen staten tot 30 juni 2022 de tijd. De nationale plannen van die lidstaten moeten voor 30 juni 2018 bekend zijn.

Het spectrum onder de 700Mhz zal tot en met 2030 gebruikt worden voor ether-televisie. Wel mogen de lidstaten al een deel van dit spectrum openen voor mobiele diensten, mocht daarvoor ruimte zijn.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden