Banner fotowedstrijd scheurkalender

Europa eens over extra frequenties mobiel internet

Deel dit artikel

,

Er komen meer radiofrequenties beschikbaar om snel internet aan te bieden. Daarover hebben de Europese telecomministers donderdag een akkoord gesloten.

De Europese Commissie stelde in februari al voor om meer ruimte vrij te maken voor mobiele diensten op de 700 MHz-frequentieband. Verwacht wordt dat het draadloze internetverkeer in 2020 zal zijn verachtvoudigd en dat de introductie van 5G, de opvolger van 4G, dan nadert.

Nu bepalen de lidstaten nog zelf hoe radiofrequenties worden toegewezen, maar dat moet beter worden gecoördineerd. Per 1 juli 2020 moeten nieuwe frequentieveilingen geregeld zijn, hoewel landen twee jaar uitstel kunnen krijgen als dat technisch nodig is. Wel moet elke lidstaat in ieder geval medio 2018 een plan klaar hebben liggen.

Digitenne
De 700 MHz-band wordt in sommige regio's gebruikt voor digitale televisie-uitzendingen van de Publieke Omroep en de dienst Digitenne van KPN. Als het nieuwe plan wordt goedgekeurd door het Europees Parlement, zullen die uitzendingen moeten uitwijken naar andere frequenties.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken - foto), die het overleg van de telecomministers voorzat, sprak van ''een belangrijke stap voorwaarts". ''Snel internet is niet alleen belangrijk voor de economische ontwikkeling in de EU, maar ook voor het dagelijks leven van de burgers.''

Kamp schreef eerder al in een brief aan de Tweede Kamer dat het wegvallen van frequenties voor televisie-uitzendingen kan worden gecompenseerd met nieuwe technologieën.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden