Europa bindt strijd aan met fake news

Deel dit artikel

,

De Europese Unie voert de strijd op tegen misleidende informatie die vooral via Russische mediakanalen wordt verspreid. Ook Nederland heeft te maken met beïnvloeding door  nepnieuws.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren, heeft de Tweede Kamer geschreven dat Nederland in het vizier staat van onder meer Russische inlichtingendiensten. Ze stelt dat vooral vanuit Rusland geprobeerd wordt met nepnieuws de publieke opinie te beinvloeden. Zij wil dan ook met met media- en technologiebedrijven bespreken hoe dergelijke praktijken te vorkomen.

Onderzoek
De Europese Commissie gaat burgers bevragen om te weten te komen hoe groot het probleem precies is en trekt ook het budget op voor de EU-taskforce die nepnieuws signaleert.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemmen maandag voor een verhoging van het budget 'strategische communicatie', verwacht EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De in 2015 opgezette East Stratcom Task Force bestaat nu uit veertien medewerkers, die worden gevoed door een netwerk van meer dan vierhonderd experts, journalisten, ngo's en denktanks.

"We leven in een tijd dat de stroom van informatie en desinformatie bijna overweldigend is geworden", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. "Daarom moeten we onze burgers de instrumenten geven om fake nieuws te identificeren.''

Enquete
Om te weten te komen hoe burgers de overvloed aan fake news op het internet ervaren, start de Europese Commissie een enquête. Burgers, sociale media-platformen, overheden, fact checkers, onderzoekers en nieuwsinstanties kunnen tot februari volgend jaar input geven. De Europese Commissie wil zo te weten komen hoe groot het probleem van fake news is en in hoeverre de burgers ervan bewust zijn dat wat op het internet verschijnt niet altijd correct is.

Daarnaast mogen de respondenten zich uitspreken over de reeds genomen maatregelen tegen de verspreiding van fake news. Tot slot kunnen ze tips aan de Commissie geven over hoe zij de toegang tot betrouwbare en correcte informatie kan verzekeren. De enquête kan nog tot medio december ingevuld worden. De resultaten worden in het voorjaar van 2018 bekendgemaakt.

De Europese Commissie besloot daarnaast een groep deskundigen aan te stellen die de risico's in kaart gaat brengen en moet adviseren over hoe desinformatie het best kan worden bestreden. De eerste bijeenkomst staat gepland voor januari.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden