'EU wil stresstest voor cybersecurity bij banken'

Deel dit artikel

,

Europese banken moeten al enkele jaren een stresstest ondergaan om hun financiële buffer te testen. Als het aan de EU ligt dan wordt dat uitgebreid naar cyberveiligheid.

Volgens bronnen van Reuters in Europese kringen overweegt de EU sterk om de maatregel in te voeren. Aanleiding is het toenemend aantal aanvallen die bovendien ingewikkelder worden. Het bekendste voorbeeld was de hack bij de centrale bank van Bangladesh. Maar ook de bankentak van de Britse supermarktketen Tesco raakte vorig jaar 2,5 miljoen pond kwijt aan hackers.

Reden genoeg voor de Europese Commissie om te onderzoeken of een Europese cybersecurity stresstest de veiligheid zou verhogen. Die zou dan bovenop de bestaande maatregelen komen die lidstaten vandaag nationaal opleggen.

Volgens de European Banking Authority (EBA), die verantwoordelijk is voor de huidige stresstesten, is er momenteel nog geen beslissing genomen over dergelijke testen, maar de organisatie zelf dringt al langer aan op een gelijkaardige stresstest.

De volgende stresstest staat gepland voor midden 2018. Tegen de zomer zal de EBA vermoedelijk meer details geven over de evaluatie.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden