Eerste roofvogels klaar voor inzet tegen drones

Deel dit artikel

,

De inzet van roofvogels om drones te onderscheppen lijkt een kwestie van tijd. Arenden worden getraind om de vliegende toestellen, vaak uitgerust met camera, als prooi te zien. Ze grijpen ze uit het luchtruim en vliegen ermee naar een rustige plek op de grond.

''De eerste roofvogels zijn nu geslaagd voor hun examen en mogen worden ingezet'', zegt Dennis Janus van de politie zondag.

De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. ''De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op.''

Ordeverstoring
Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. ''Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan.''

Criminelen en terroristen kunnen ook drones inzetten. Tijdens een oefening, maandag op een trainingslocatie in Ossendrecht, wordt een concrete bedreiging van een vip (een zeer belangrijk persoon) nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.

 

Eerder deze maand werd bekend dat er in de eerste helft van 2016 al meer incidenten met recreatieve drones zijn geweest dan in heel vorig jaar. Branchevereniging Darpas schat dat er tussen de 100.000 en 125.000 zijn in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat de regels voor recreatieve drones aanscherpen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden