Eerste 3d-geprinte woning opgeleverd

Deel dit artikel

,

De huurder van de eerste Nederlandse woning van 3d-geprint beton krijgt vandaag de sleutel. Het Eindhovense huis met het uiterlijk van een grote zwerfkei voldoet aan alle bouwvereisten en laat de vormvrijheid van 3d-betonprinten zien.

3d betongeprinte woning project milestone

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt. Het resultaat is een vrijstaande, gelijkvloerse woning met 94 m2 vloeroppervlak, een grote woonkamer en twee slaapkamers in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een onregelmatige zwerfkei, die volgens de initiatiefnemers goed past bij de natuurlijke locatie.

Project Milestone
De woning die vandaag is opgeleverd, is de eerste van vijf in het zogenoemde Project Milestone. Ze worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuw huis geleerd kan worden van het vorige. Binnenkort starten het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek eerst nog verder ontwikkeld moet worden. Naast de gemeente Eindhoven werken onder ander ook de TU/e en architectenbureau Witteveen+Bos aan het project.


project milestone beeld kl

Vooral het printen van de overhellende wanden was bij deze eerste woning een uitdaging, zeggen de deelnemers. “Met het printen van in drie vlakken gekromde, van isolatie voorziene én zelfdragende muurelementen hebben we in dit project belangrijke stappen gezet in het verder ontwikkelen van 3D-betonprinten in de bouw”, zegt Bas Huysmans van betonleverancier Weber Benelux. Met de opgedane kennis is volgens hem de deur geopend naar heel andere constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen.

Snel en duurzaam
“De vormvrijheid die 3d-printen in beton creëert, schept een enorme nieuwe ruimte aan mogelijkheden om een woning te ontwerpen en te beleven”, zegt ook Pieter Knauff van woningcorporatie Vesteda. “Tegelijkertijd draagt deze nieuwe techniek bij aan de noodzakelijke verduurzaming van de bouwsector, de versnelling van bouwproductie en het beheersen van de bouwkosten, wat broodnodig is om betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen.” Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is.

Beton printing TU Eindhoven

Betonprinter aan het werk bij de TU Eindhoven

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden