Een QR-code in je paspoort

Deel dit artikel

,

Vanaf augustus 2021 worden nieuwe paspoorten en identiteitskaarten voorzien van een QR-code. Deze code vervangt het BSN aan die voorzijde van persoonsdocumenten.

De QR-code aan de achterkant van de identiteitskaart en aan de achterkant van de houderpagina in paspoorten. Het BSN blijft op de achterkant van je ID-kaart en de houderpagina in je paspoort staan. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het gebruik van de QR-code zou het risico van identiteitsdiefstal en fraude moeten verkleinen. Dit risico ontstaat als er een kopie van je persoonsdocumenten wordt gemaakt, of als het document wordt gescand. Met de verwijdering van het BSN van de voorkant van deze documenten komt je BSN dus niet op deze kopieën.

Omdat vaak om een kopie van een identiteitsbewijs gevraagd wordt, stelt de overheid nu voor om op de kopie de datum en de reden voor de kopie te schrijven. Ook oppert de overheid om het BSN onleesbaar te maken (door het bijvoorbeeld volledig door te strepen). De vervanging van het BSN aan de voorkant met een QR-code aan de achterkant verkleint de kans op deze vorm van fraude.

Het BSN wordt ook verwijderd uit de chip in deze persoonsdocumenten, omdat veel instanties de chip scannen en lezen en daardoor ook toegang krijgen tot je BSN zonder dat je het weet.
Alle ID-kaarten en paspoorten die verstrekt worden na augustus 2021 worden voorzien van een QR-code.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden