Digitale ongelijkheid te groot voor ouderen

Deel dit artikel

,

Verschillende organisaties willen meer hulp voor ouderen die het digitale landschap willen betreden. De drempel is op het moment nog te hoog voor ze om hulporganisaties te bereiken en daarmee is de digitale ongelijkheid daarom nog te groot.

De Alliantie Digitaal Samenleven die een dertigtal partners kent, waaronder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, VodafoneZiggo en Number 5 Foundation, vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de digitale samenleving, ongeacht leeftijd. Zij menen dat er weliswaar veel cursussen bestaan die mensen kunnen helpen, maar ze weten ook dat mensen niet zomaar digitaal vaardiger zijn. De Alliantie wil daarvoor meer inzet van de overheid en bedrijven.

Volgens onderzoek gedaan door de Universiteit Twente hebben ouderen ook veel angst als het op digitale media aankomt. Ze horen zoveel negatieve verhalen over cybercriminaliteit dat ze simpelweg beslissen om niet het internet op te gaan.

Veelal worden kinderen en kleinkinderen gevraagd voor hulp met computers, maar zij weten natuurlijk ook niet altijd meteen hoe ze kun (groot)ouders kunnen begeleiden. De Alliantie wil dan ook dat die groep makkelijker hulp kan vinden.

De Alliantie zou graag zien dat overheid en bedrijven samen gaan werken om ervoor te zorgen dat meer ouderen mee kunnen doen aan de digitale samenleving. Dit is ook de verantwoordelijkheid van bedrijven, vindt de CEO van VodafoneZigga, Jeroen Hoencamp.

De Alliantie heeft een actieplan opgesteld. Dit actieplan wordt dit plan verder toegelicht tijdens de Week van de Mediawijsheid van 8 tot 15 november. Tijdens deze week zullen er door het hele land door presentaties zijn over mediawijsheid.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden