Digitale communicatie voor kleine groep ouderen onbereikbaar

Deel dit artikel

,

Het aanleren van digitale vaardigheden door ouderen is niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken. De meeste ouderen draaien hun hand er niet voor om, maar een kleine groep heeft er geen weet van. En die mag je niet uitsluiten van welke communicatie dan ook, meldt EenVandaag.

Toch gaan er veel geluiden op dat alle communicatie, met name met overheids- en gemeentelijke instanties vooral digitaal moet gebeuren. Dat gaat sneller, scheelt papier en is daarom beter voor het milieu. Bovendien scheelt het een ritje met auto of fiets en rugzak vol paperassen richting bijvoorbeeld het gemeentelijk loket.

Overheid sluit mensen buiten
Geen goede ontwikkeling, zo meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vorig jaar. De overheid sluit daarmee mensen buiten die geen toegang hebben tot het internet, vooral ouderen. Is het werkelijk zo dat ouderen geen weet van internet hebben?
Nee dus. Maar liefst 64 procent van de mensen tussen de 65 en 75 jaar is actief op social media, was de conclusie uit een onderzoek naar internetgedrag onder ouderen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind 2017. Dat kan nu alleen nog maar meer zijn, gezien het feit dat het vijf jaar eerder nog maar 24 procent betrof.

Boek: sociale media voor senioren
Ook ouderen dragen dagelijks een smartphone, laptop of tablet mee in een laptoptas. Daar is niets vreemds meer aan. Ondanks deze cijfers geeft Annet van Betuw aan, schrijfster van het boek ‘Sociale media voor senioren’ dat er meerdere groepen ouderen zijn. Er is namelijk een groep die echt niet aan het internet wil en die wordt buitengesloten als alle mogelijke communicatie en meldingen digitaal gaan plaatsvinden.

Groep ouderen al vanaf jaren negentig online
Een andere groep betreft ouderen die wel willen, maar het niet of moeilijk onder de knie kunnen krijgen. Zij gaan het liefst voor de zekerheid met hun spullen in bijvoorbeeld een Cowboysbag-tas richting het gemeentehuis om hun zaken te regelen. Voor deze groep zouden meer cursussen en goede begeleiding moeten komen, vanuit de gemeente bijvoorbeeld. En er is een groep die al vanaf de jaren negentig op internet zit en meegaat met de tijd.

Jan Slagter meent dat het zich vanzelf oplost
Naast Van Betuw wil ook Max-omroepbaas Jan Slagter hier wel iets over kwijt: “Dit gaat veel te snel voor een groepje ouderen. Als overheid ben je wettelijk verplicht om iedereen te informeren, en als je dan een groep niet kunt bereiken omdat het ergens staat waar ze niet bij kunnen komen, omdat ze één: geen computer hebben en twee: niet weten hoe dat ding werkt, dan voldoe je niet aan je taak als overheid.” Hij denkt dat het probleem zich over tien á twintig jaar vanzelf oplost door een natuurlijk verloop van omstandigheden en omdat zijn generatie, op dat moment rond de tachtig jaar, wél goed weet hoe internet werkt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met thebagstore.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden