DigiD gaat pensioenfondsen 2 miljoen extra kosten

Deel dit artikel

,

DigiD en de Berichtenbox van Mijnoverheid gaan pensioenfondsen jaarlijks zeker 2 miljoen euro kosten. Die kosten zullen worden doorberekend aan iedereen die een pensioen opbouwt of krijgt.

Tot nu toe werd het gebruik van DigiD en van de berichtenbox van MijnOverheid betaald door het Rijk, maar het kabinet besloot in juli dat de rekening voortaan naar de gebruikers moet worden gestuurd. Niet naar elk individu dat via DigiD ergens inlogt, maar naar de instanties die gebruik maken van DigiD, bijvoorbeeld gemeenten, de Belastingdienst, het UWV en zorgverzekeraars. En pensioenfondsen.

De Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de pensioenfondsen, heeft daarom een brandbrief gestuurd aan 'Digicommissaris' Bas Eenhoorn, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de digitale communicatie met de overheid. Volgens de federatie is er sprake van 'bestuurlijk onfatsoen'. Vanaf 1 januari moeten de fondsen gaan betalen.

Directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie zegt tegeh de Volkskrant dat de overheid voor elke succesvolle inlog met DigiD 14 cent in rekening wil brengen. Dat betekent dat voor iedereen die inlogt bij het Pensioenregister het pensioenfonds 14 cent moet betalen. Dat gaat de pensioenfondsen bij elkaar 6 ton kosten.

Per post goedkoper
Die prijs is op zich nog behapbaar, vindt Riemen. Maar voor elk bericht dat wordt verstuurd via de Berichtenbox van MijnOverheid komt er een rekening van 57 cent. Dat komt de pensioenfondsen te staan op 1,5 miljoen euro. Veel te duur, vindt Riemen. '20 cent zou redelijk zijn. Met dit tarief kunnen we beter onze berichten weer per post versturen.' Een louter theoretische verzuchting, voegt hij eraan toe.

Het zal niet betekenen dat de pensioenen plotseling moeten worden gekort: de totale kosten voor pensioenbeheer bedragen rond de 1 miljard euro. Maar de pensioenfondsen kunnen vrijwel niet aan de nieuwe kostenpost van 2 miljoen euro ontsnappen. Ze hebben een contract met overheidsbedrijf Logius, en Logius gaat dat contract in oktober eenzijdig opzeggen. De pensioenfondsen hebben in theorie de keuze: tekenen bij het kruisje of zelf een communicatie- en inlogsysteem opzetten. Maar daarvoor is de tijd te kort, dus staan de pensioenfondsen volgens Riemen 'voor het blok'.

De meeste instanties die DigiD gebruiken zijn overheden of semi-overheden, zoals UWV en studiefinancieringsorganisatie DUO. Maar de pensioenfondsen zijn private organisaties. 'Als wij meer moeten betalen, gaat dat ten koste van de pensioenen', zegt Riemen.

iDIN?
Hij vindt het maar raar dat de overheid bijna alle infrastructuur voor zijn rekening neemt, maar de digitale infrastructuur laat betalen door gebruikers. Dat betekent dat partijen iets anders kunnen gaan verzinnen. Zo zijn er ook inlogprocedures waarmee de banken werken zoals iEAl afgeleide iDIN, en die zouden een alternatief kunnen zijn.

Logius kost dit jaar een kleine 200 miljoen euro, vrijwel geheel betaald door de ministeries. Volgend jaar lopen de kosten op tot 204 miljoen, maar daarvan moet plotseling 56 miljoen komen van 'derden', dus van alles wat niet een ministerie is.

De pensioenfondsen denken 2 miljoen te moeten betalen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG denkt dat haar leden 20 miljoen op jaarbasis kwijt zullen zijn, en eist een compensatie van het kabinet voor dat bedrag. Zonder succes tot nu toe. De VNG adviseert gemeenten voorlopig pas op de plaats te maken met DigiD en de Berichtenbox, zo lang het kabinet geen duidelijkheid verschaft over compensatie.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden