Actie banner

Definitief: baas mag niet zomaar in je privéberichten kijken

Deel dit artikel

,

De baas mag toch niet zomaar meelezen met privéberichten die via bedrijfsmiddelen verstuurd worden. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag.

Werknemers moeten namelijk op de hoogte worden gesteld van controles, zodat de baas niet kan meekijken met privézaken.

De zaak was in 2007 al aangespannen door de Roemeen Bogdan Mihai Bărbulescu. Hij werd in 2006 ontslagen omdat hij tijdens werktijd via een zakelijk account van Yahoo Messenger privéberichtjes verstuurde naar zijn broer en verloofde.

Volgens Bărbulescu had zijn baas berichten kunnen lezen over zijn seksleven en gezondheid en was zijn privacy hierdoor geschonden. Toen hij bij de rechter in eigen land geen gelijk kreeg, stapte hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Zware maatregel
De Kamer van het EHRM oordeelde in januari dat bazen wel degelijk privéberichten mogen lezen, als deze tijdens kantooruren via een professioneel account worden verstuurd. Het zou 'niet onredelijk zijn voor een werkgever dat hij wil verifiëren wat zijn werknemers tijdens werktijd doen'. Maar de Grote Kamer denkt daar dus anders over.

Zes van de elf rechters van deze hogere instantie van het EHRM vinden dat de werkgever van Bărbulescu hem op de hoogte had moeten stellen van de controles. Ontslag was daarnaast wel een erg zware maatregel.

Goede reden
Meelezen mag wél als de werkgever hier een goede reden voor heeft, zoals verdenking van fraude, het onthullen van bedrijfsgeheimen aan concurrenten op de media of het in diskrediet brengen van de werkgever.

Bijzonder, want de zeventien rechters van deze hogere instantie van het EHRM spreken zich alleen uit over heel serieuze zaken en de slagingskans van dat soort zaken is erg klein, volgens de Oxford Human Rights Club.

Privacy op de werkvloer
Mark Jansen, advocaat intellectueel eigendom en IT-recht van advocatenkantoor Dirkzwager, zei eerder dit jaar tegen RTL Z dat eerdere arresten van het EHRM al hebben uitgemaakt dat een werknemer enige mate van privacy op de werkvloer mag verwachten en ook bijvoorbeeld privé telefoontjes moet kunnen plegen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden