Deezer en Spotify vragen EU op te treden tegen techreuzen uit VS

Deel dit artikel

,

De EU moet optreden tegen techgiganten uit de VS omdat die misbruik maken van hun positie. Dat schrijft een aantal Europese techbedrijven in een brief aan Europese Commissie-voorzitter Juncker.

De klagers zijn onder meer muziekstreamingdiensten Deezer en Spotify en een aantal game-ontwikkelaars. Ze willen dat Juncker zorgt voor een "eerlijker speelveld".

De Europese bedrijven vinden onder meer dat zij in het nadeel zijn als ze hun diensten aanbieden in de appstore van Apple. Het Amerikaanse techbedrijf zou eigen apps aantrekkelijker maken om te kopen voor iPhone- en iPad-bezitters.

Gebruikersdata
In hun brief wijzen de techbedrijven ook naar Amazon als boosdoener. Apple en Amazon worden ervan beschuldigd dat ze andere techbedrijven geen toegang geven tot hun gebruikersdata. Die data kunnen worden gebruikt om programma's te verbeteren.

Eerder dit jaar had de Europese Commisie een andere techgigant op de korrel. Brussel legde Google eind juni een boete van 2,42 miljard euro op, omdat het bedrijf zijn eigen advertenties prominenter toonde in de zoekresultaten dan die van concurrerende vergelijkingssites.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden