Dagboek van Anne Frank komt online

Deel dit artikel

,

Een Franse onderzoeker heeft het dagboek van Anne Frank op 1 januari in verschillende formaten online gezet omdat hij van mening is dat het auteursrecht op de tekst vervallen is. Het Anne Frank Fonds bestrijdt dit en zei eerder gerechtelijke stappen te nemen tegen publicatie.

De onderzoeker Olivier Ertzscheid, als professor Informatiewetenschappen verbonden aan de Universiteit van Nantes, heeft de Nederlandse tekst van het dagboek van Anne Frank in txt-, doc- en epub-formaten online gezet. Hij stelt hiermee in zijn recht te staan aangezien volgens Europese regelgeving het auteursrecht van teksten zeventig jaar na de dood van de schrijver afloopt, met ingang van de eerste dag van het opvolgende jaar. Aangezien Anne Frank in 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen stierf, zou de tekst dus vanaf 1 januari vrijelijk online gezet mogen worden.

Het Anne Frank Fonds, een Zwitserse stichting, in 1963 opgericht door Anne Franks vader Otto Frank, bestrijdt echter dat het auteursrecht is verlopen. De stichting beheert het auteursrecht op de tekst en is van mening dat Otto Frank co-auteur is van het boek omdat hij een fundamentele invloed heeft gehad op de tekst zoals die gepubliceerd is. Otto Frank overleed in 1980 en het Fonds zou dan ook tot en met 2050 het auteursrecht in handen hebben. Otto Frank bewerkte de twee delen van het dagboek dat Anne Frank schreef tot wat Het Achterhuis werd.

Een tweede stichting, de Anne Frank Stichting die in Amsterdam gesitueerd is en onder andere het Anne Frank Huis beheert, benadrukt dat Otto Frank niet de co-auteur is van de originele dagboekgeschriften. Wel zouden op sommige delen van de teksten tot 2037 auteursrechten blijven rusten omdat deze passages pas in 1985 in de wetenschappelijke editie van de dagboeken van Anne Frank door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, momenteel het NIOD, gepubliceerd werden. De Anne Frank Stichting ligt zelf juridisch in de clinch met het Anne Frank Fonds omdat de stichting wetenschappelijk onderzoek doet naar de teksten en daarbij volgens het Fonds auteursrechten breekt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden