Banner fotowedstrijd scheurkalender

Cybersecuritybedrijven willen stalkerware aanpakken

Deel dit artikel

,

Cybersecurity bedrijven en organisaties tegen huiselijk geweld nemen actie tegen stalkerware. Dit soort software wordt gebruikt om iemand via hun smartphone in de gaten te houden. Vaak is de dader een (ex-)partner van het slachtoffer.

Deze software wordt gebruikt om het slachtoffer te bespioneren. Het slachtoffer heeft zelf niet door dat er een programma op hun telefoon is dat zij zelf niet hebben geïnstalleerd. De gebruiker van de stalkerware krijgt met de software toegang tot een ruime collectie aan informatie zoals inkomende en uitgaande berichten, de locatie van de telefoon van het slachtoffer en foto’s die met de telefoon gemaakt worden.

Toename
Anti-virus bedrijf Kaspersky ontdekte dat er ruim 58.000 unieke apparaten geïnfecteerd waren in 2018. Daarbij zijn er dat jaar nog eens 380 nieuwe vormen van stalkerware bijgekomen. Dat is een verhoging van 300% in vergelijking met 2017.

Coalition Against Stalkerware
Cybersecurity bedrijven en organisaties tegen huiselijk geweld hebben besloten om samen te werken omdat dit soort software vaak door (ex-)partners wordt gebruikt. Deze samenwerking zal verder gaan onder de naam Coalition Against Stalkerware. Samen willen ze slachtoffers helpen en bewustwording creëren. Deze groep bestaat uit Kaspersky, Malwarebytes, Electronic Frontier Foundation en European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden