Chrome waarschuwt bij onveilige verbinding

Deel dit artikel

,

Google heeft altijd al aangegeven de veiligheid op het internet hoog in het vaandel te hebben.

Een van zaken waar Chrome nu op controleert is de verbinding tussen een website/webshop en een internetgebruiker.
In de nieuwste update van Google Chrome die sinds kort beschikbaar is, wordt een gebruiker gewaarschuwd wanneer hij verbinding heeft met een onveilige website. Tot nu was het juist andersom en kreeg een veilige website een groen slotje.

   beveiligd         onbeveiligd
‘veilig melding’         ‘onveilig melding’

Dat betekent dat bij sites zonder een beveiligde https-verbinding nu een 'niet veilig'-melding in de adresbalk van de browser komt te staan. De verwachting is dat Internet Explorer (Microsoft), Safari (Apple) en Firefox (Mozilla) binnenkort hetzelfde gaan doen.
In Nederland hebben veel sites nog geen beveiligde verbinding. Denk aan websites van sportverenigingen, huisartsen en kleinere bedrijven. Ook sites van scholen hebben lang niet allemaal een beveiligde verbinding. Uit een onderzoek van december vorig jaar bleek dat er op 68 procent van de scholen onveilig gesurft wordt, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.

Onbeveiligde verbinding
Bij een niet-beveiligde verbinding worden de gegevens van en naar de server van de website onversleuteld verstuurd. Deze gegevens kunnen daarbij worden onderschept en kunnen dan ook gebruikt worden door de onderschepper. Dit kunnen wachtwoorden, creditcard-informatie, betalingsgegevens, sofinummers etc. zijn. Dit geldt overigens ook voor alle andere browsers. Denk aan Safari, Firefox en alle andere browsers die straks de consument ook gaan waarschuwen bij het hebben van een onbeveiligde website.

Groen slotje
Toch zijn veilige sites niet altijd veilig, zo constateerde de NOS begin vorige maand: duizenden websites beschikken over een werkend groen slotje en dus het predicaat 'veilig': de verbinding is weliswaar veilig, maar de inhoud van de site niet noodzakelijk. 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden