'China infiltreerde in severs van Amazon en Apple met minichips'

Deel dit artikel

,

China heeft kleine spionagechips gebruikt om te infiltreren in de hardware van enkele grote Amerikaanse bedrijven, waaronder ook Amazon en Apple.

Dat meldt zakenblad Bloomberg Businessweek. Amazon en Apple onteknne datdit gebeurd zou zijn.

De microchip, niet groter dan een rijstkorrel, zou mogelijk door Chinese onderaannemers van hardwarefabrikant Supermicro geïnstalleerd zijn bij het fabriceren van de apparatuur.

De FBI is al in 2015 een geheim - nog lopend - onderzoek opgestart naar de aanwezigheid van die chips. Het onderzoek is gestart nadat de chip aangetroffen werd door onafhankelijke beveiligingsonderzoekers, die door Amazon waren ingehuurd voor de verdere uitbouw van de cloud-dienst AWS (Amazon Web Services).

Tientallen bedrijven
Uit dit onderzoek zou blijken dat bijna dertig grote Amerikaanse bedrijven getroffen werden door de spionageactiviteiten. Naast Amazon en Apple gaat het onder meer om een bank en om onderaannemers die voor de overheid werken.

Een regeringsmedewerker zegt tegen Bloomberg Businessweek dat China met de spionagechip toegang probeerde te krijgen tot belangrijke bedrijfsgeheimen en tot overheidsnetwerken. Aanvallen via de hardware zijn volgens het magazine ernstiger dan de bekendere software-aanvallen. Ze kunnen namelijk zorgen voor een langdurige onopgemerkte toegang tot de informatie van het doelwit.

Ontkenning
Zowel Apple als Amazon ontkent het bericht. "Apple heeft nooit kwaadaardige chips, manipulaties van de hardware of kwetsbaarheden aangetroffen die moedwillig in een server waren geplaatst", zo stelt het bedrijf. "We zijn niet op de hoogte van een onderzoek van de FBI."

Apple was een belangrijke klant van Supermicro. Die samenwerking werd in 2015 stopgezet, maar volgens de technologiereus gebeurde dat om compleet andere redenen. "Het is niet waar dat AWS kennis had van servers met kwaadwillige chips of van aanpassingen in de datacenters in China", luidt dan weer de reactie van Amazon.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden