Banner fotowedstrijd scheurkalender

Brandweer gaat eind 2018 drones inzetten

Deel dit artikel

,

De Nederlandse brandweer wil vanaf eind 2018 overal in Nederland binnen een uur drones kunnen inzetten bij incidenten.

Daarvoor gaan brandweer, politie en Defensie met elkaar samenwerken, meldt de Nederlandse brandweer. Vrijdag tekenden de hulpdiensten een intentieverklaring voor samenwerking rond drones.

Voorzitter van Brandweer Nederland Stephan Wevers vindt dat de inzet van drones bij incidenten een grote meerwaarde biedt. “Dit waardevolle instrument wordt nu niet voor niets ingezet in het Caribisch gebied om de gevolgen van de orkaan te overzien”, aldus Wevers.

Omdat drones nog relatief nieuw zijn, moet personeel wel opgeleid worden en vertrouwd worden gemaakt met de regels die er gelden rond drones. Brandweer, politie en Defensie gaan daarom samenwerken bij opleidingen en tests rond drones voor incidenten.

De brandweer test in Brabant en Twente al langer de inzet van drones bij branden. Die drones zijn voorzien van zowel normale camera’s als warmtevisie, om een beter beeld van branden te kunnen krijgen.

Uiteindelijk wil de brandweer ook sensoren aan de drones toevoegen die ter plaatse de rook kunnen analyseren, om er zo sneller achter te komen of er gevaarlijke stoffen vrijkomen, zegt Wevers tegen BNR.

De brandweer denkt dat er op termijn zelfs drones met blusmogelijkheden komen.