Actie banner

Boston Dynamics gaat in 2019 robothonden verkopen

Deel dit artikel

,

Boston Dynamics werkt al 26 jaar aan de ontwikkeling van verschillende soorten robots, maar vanaf volgend jaar gaat het bedrijf SpotMini ook te koop aanbieden.

Dit jaar zullen er al 100 exemplaren van robothond SpotMini geproduceerd worden en tegen 2019 moet de productie opgeschaald worden om de robot op de markt te brengen. Dat heeft de oprichter en CEO van Boston Dynamics, Marc Raibert, aangekondigd tijdens een robotica-evenement van TechCrunch.

Hoeveel de SpotMini moet gaan kosten, wilde Raibert nog niet kwijt. "Maar we hebben de productiekosten van ons laatste prototype al met een factor tien naar beneden gekregen en ik denk dat we daar verder in kunnen gaan. De prestaties, de betrouwbaarheid en de kosten zijn de factoren die zullen bepalen of de SpotMini een succes wordt."

Volgens Boston Dynamics is de SpotMini de stilste robot die ze tot nu toe geproduceerd hebben en kan hij anderhalf uur werken voordat hij weer moet worden opgeladen. Uit de filmpjes die het robotbedrijf de wereld instuurde, blijkt dat de SpotMini probleemloos trappen kan lopen, obstakels uit de weg kan gaan en zelfstandig kan navigeren in ruimtes die hij al kent. De kop van de robothond is een grijparm die ook deuren kan openen. Volgens Raibert kan die er als extra optie bijgekocht worden.

In huis?
Toch is het nog niet duidelijk wat voor toepassingen het bedrijf precies voor ogen heeft. Het enige concrete voorbeeld dat Raibert gaf - de SpotMini die als beveiligingsrobot op de trappen van een wolkenkrabber op zoek gaat naar risicovolle voorwerpen - leek nogal vergezocht. Meer algemeen had hij het over het gebruik van de SpotMini in kantoorgebouwen en uiteindelijk ook voor in huis.

Aanvankelijk ontwikkelde Boston Dynamics robothonden om militair materiaal te dragen voor het Amerikaans leger. Het is voor het eerst dat het bedrijf aangeeft de consumentenmarkt te willen betreden. Dat brengt de komst van een mechanische viervoeter in huis een stapje dichterbij.

Dertien jaar geleden bracht Sony wel al het gezelschapsrobothondje Aibo op de markt, zonder veel succes. Vorig jaar kondigde het Japanse bedrijf een nieuwe versie aan. Ook Amazon zou werken aan de ontwikkeling van huisrobots, maar daar zijn nog geen officiële details over vrijgegeven.

Bekijk ook de video's van Boston Dynamics

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden