Bluetooth 5 komt eind dit jaar uit

Deel dit artikel

,

Versie 5 van de draadloze technologie bluetooth komt eind dit jaar of begin volgend jaar uit, zo heeft de Bluetooth SIG bekendgemaakt. De versie richt zich vooral op het internet-of-things, met vier keer het bereik van huidige bluetooth-protocollen.

De stuurgroep hoopt dat in 2020 een derde van de internet-of-things apparaten is uitgerust met bluetooth om te communiceren. Dat wil de groep, een afvaardiging van dertigduizend bedrijven, bereiken door de snelheid in de vijfde versie te verdubbelen, met vier keer het bereik en een acht keer grotere capaciteit om ongericht data te verzenden.

"Dit zal de manier veranderen waarop bluetooth informatie verzendt, weg van het pairen van apparaten naar een iot-apparaat zonder internetverbinding." Bovendien zal het bluetooth-beacons een stuk krachtiger maken, onder meer om advertenties te verzenden naar bijvoorbeeld smartphones in de buurt.

Bluetooth SIG wil bluetooth 5 uiterlijk begin volgend jaar uitbrengen, waardoor het voor de hand ligt dat apparaten met de nieuwe specificatie in de loop van volgend jaar zullen verschijnen. Meestal volgt nieuwe apparatuur snel op het vaststellen van een nieuwe bluetooth-versie. De huidige versie is 4.2.

De naamgeving is ook nieuw. Tot nu toe hield de stuurgroep een naamgeving aan met een cijfer voor en een cijfer achter een punt, zoals 4.0. Met deze release stapt de SIG over op een bluetooth-naam met een enkel cijfer, in dit geval dus 5. De aankondiging is geen verrassing. De SIG had naar leden een nieuwsbrief de deur uitgedaan waarin stond dat de stuurgroep deze week bluetooth 5 zou aankondigen.

> In gesprek met Jaap Haartsen, bluetooth-uitvinder

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden