Mobiele telefoongebruikers hebben naar eigen zeggen minder vaak beveiligingssoftware op hun toestel dan computergebruikers.
Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel helemaal geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van een vorm van beveiliging. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS.
In 2017 zeiden negen van de tien computergebruikers dat hun computer is voorzien van een vorm van beveiligingssoftware, zoals een antivirusprogramma of een firewall. Bij de mobieletelefoongebruikers is dat maar iets meer dan de helft (52 procent). Bijna een kwart (24 procent) zegt helemaal geen beveiligingssoftware op de telefoon te hebben. Van de computergebruikers geeft slechts 4 procent aan dat er op de machine geen beveiligingssoftware draait.
Weet niet?
Van de personen met een mobiele telefoon zei in 2017 bijna een kwart (24 procent) niet te weten of het apparaat is voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware. Van de personen met een computer gaf 7 procent aan dit eigenlijk niet te weten.
12- tot 25-jarigen en mensen van 65 jaar en ouder wisten het vaakst niet of hun computer en/of mobiele telefoon is voorzien van een beveiliging. 31 procent van de vrouwen wist niet of de mobiele telefoon over beveiligingssoftware beschikt. Voor mannen lag dit percentage lager, 17 procent.
Overigens is niet bekend of de groep niet-weters inderdaad geen beveiligingssoftware op hun toestel hebben. Ze hebben die in ieder geval niet zelf geïnstalleerd.
Standaard
Gebruikers van mobiele telefoons leunen meer dan computergebruikers op beveiligingssoftware die is meegeleverd met het besturingssysteem. Het merendeel van de computergebruikers (54 procent) zei in 2017 dat de beveiligingssoftware zelf of door iemand anders was geïnstalleerd. Bij de ondervraagde mobieletelefoongebruikers was dat minder (20 procent). De meeste gebruikers (32 procent) meldden dat de enige aanwezige beveiligingssoftware onderdeel was van het meegeleverde besturingssysteem.