Beveiliging Mark Zuckerberg kost 27 miljoen dollar

Deel dit artikel

,

Niet alleen het bedrijf Meta ligt regelmatig ‘onder vuur’, zijn baas ook. De kosten voor het beveiligen van CEO Mark Zuckerberg en zijn gezin bedroegen vorig jaar bijna 27 miljoen dollar, zo meldt het bedrijf.

Het is vast niet makkelijk om de baas te zijn van een bedrijf als Meta – het voormalige Facebook, maar goedkoop is het ook niet. Uit een rapport dat het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), blijkt dat het beveiligen van Mark Zuckerberg en zijn gezin in 2021 26,8 miljoen dollar kostte, bijna 25 miljoen euro. Persbureau Bloomberg bracht dit rapport als eerste naar buiten. Van het totaalbedrag ging zo’n 15 miljoen dollar naar directe beveiliging van Zuckerberg zelf en zo’n 10 miljoen dollar naar die van zijn gezin - Zuckerbergs vrouw Priscilla Chan en hun twee dochters Maxima (7) en August (5) - en hun twee woningen.
Onder het totaalbedrag vallen overigens ook de declaraties ter waarde van ruim 1,5 miljoen dollar die Zuckerberg bij zijn werkgever (hijzelf) heeft ingediend voor het zakelijk gebruik van zijn privévliegtuig.

Grote zichtbaarheid
In het rapport schrijft Meta dat de beveiligingskosten noodzakelijk zijn vanwege “de grote zichtbaarheid van ons bedrijf” en dat die uitgaven bedoeld zijn “om de veiligheidsproblemen aan te pakken die het gevolg zijn van specifieke bedreigingen aan het adres van de heer Zuckerberg en mevrouw Sandberg.” Sheryl Sandberg is de COO van Meta, haar beveiliging kostte vorig jaar circa 10 miljoen dollar. “Wij zijn van mening dat de omvang en de kosten van onze beveiligingsprogramma’s passend en noodzakelijk zijn”, zegt het rapport.

Volgens Meta plaatst de rol van Zuckerberg hem “in een unieke positie: hij is synoniem met Meta en als gevolg daarvan wordt het negatieve sentiment met betrekking tot ons bedrijf direct geassocieerd met de heer Zuckerberg.” Meta omschrijft zijn CEO in het rapport als “een van de meest herkenbare managers ter wereld”, wat “voor een groot deel het gevolg is van de omvang van ons gebruikersbestand en onze voortdurende blootstelling aan wereldwijde media en de continue aandacht van wet- en regelgevende instanties”.

170522-N-RX668-027.NEWPORT, R.I.(May 22, 2017).Mark Zuckerberg (center left), founder and chief executive officer of Facebook, and his wife Priscilla Chan (center right), meet with select U.S. Naval War College (NWC) students during a visit to NWC in Newport, Rhode Island. .(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jess Lewis/released)
Mark Zuckerberg en Priscilla Chan in 2017 op bezoek bij het U.S. Naval War College

Flink meer
Volgens nieuwssite Protocol.com zijn de uitgaven voor Mark Zuckerberg zes procent hoger dan vorig jaar. Ook zijn ze flink hoger dan de bedragen die andere techreuzen voor hun topmanagers moeten uitgeven. Zo kostte het beveiligen van Google-baas Sundar Pichai vorig jaar 4,3 miljoen dollar en voor de inmiddels vertrokken Amazon-CEO Jeff Bezos werd 1,6 miljoen per jaar uitgetrokken. De persoonlijke beveiliging van Apple-baas Tim Cook kost volgens de Britse krant The Independent daarentegen ‘slechts’ 310 duizend dollar. Over de beveiliging van 'de rijkste man ter wereld' Elon Musk zijn geen bedragen bekend.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden