‘Betaalbaar’ exoskelet

Deel dit artikel

,

Het Amerikaanse SuitX heeft een modulair exoskelet ontwikkeld dat lichter en goedkoper is dan de modellen die we tot nu toe zagen. Naar verluidt komt de Phoenix in maart op de markt.

Een exoskelet wordt ook wel robotpak genoemd en is bedoeld om mensen met een mobiliteitshandicap te helpen met lopen.

Na jarenlange ontwikkeling kan SuitX nu de Phoenix presenteren. De verschillende modules van het exoskelet kunnen door de gebruiker allemaal afzonderlijk aan- of uitgedaan worden. Het robotpak is gemakkelijk verstelbaar voor mensen van verschillende lengte en omvang, en is ook eenvoudig aan verschillende omstandigheden aan te passen.

Het geheel weegt nog geen 12,5 kilo en is comfortabel genoeg om ook zittend in een rolstoel te dragen. De Phoenix kan op een batterijlading 4 uur achter elkaar ‘lopen’ en met pauzes blijft hij 8 uur bedrijf.

Er hangt een prijskaartje van 40.000 dollar (tussen de 36.000 en 37.000 euro) aan. Dat is nog steeds een fors bedrag, maar wel een stuk goedkoper dan vergelijkbare ‘robotpakken’.

Onlangs was in ons land Nijmegenaar Ruben de Sain nog in het nieuws omdat hij de 85.000 euro die zijn exoskelet moest kosten via crowdfunding bij elkaar had gehaald, toen de verzekering niet wilde betalen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden