Banner fotowedstrijd scheurkalender

Belangrijke zakelijke verzekeringen voor advocaten

Deel dit artikel

,

Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Dat is niet anders voor een ondernemer in de advocatuur. Het nemen van risico’s kan mooie beloningen opleveren. Tegelijkertijd zijn sommige risico’s het nemen niet waard. Dat is waar zakelijke verzekeringen om de hoek komen kijken. In dit artikel lichten we een aantal verzekeringen toe die zeker voor advocaten relevant zijn.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ondernemers zijn over het algemeen niet verplicht om zakelijke verzekeringen af te sluiten. Voor advocaten zit dat anders. Als advocaat ben je namelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te regelen. Door deze verzekering af te sluiten, biedt je een stukje zekerheid aan je klanten. Maak je namelijk een fout in het uitoefenen van je beroep – je geeft bijvoorbeeld een verkeerd advies – en loopt een klant hierdoor vermogensschade op, dan kan de verzekeraar deze schade vergoeden.

Zakelijke autoverzekering
Zit je veel in de auto voor bezoeken aan klanten? Dan ben je misschien verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Enerzijds hangt dat af van het aantal kilometers dat je jaarlijks zakelijk rijdt. Bij veel verzekeraars kun je tot 25.000 kilometer per jaar zakelijk rijden met je particuliere autoverzekering. Maak je meer kilometers, dan zul je een zakelijke polis moeten afsluiten. In dat geval kun je de schadevrije jaren die je privé hebt opgebouwd vaak meenemen naar je zakelijke verzekering. Als je de auto op de naam van je bedrijf aanschaft, dan moet je hem sowieso zakelijk verzekeren.

Is er een verschil tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering? Nauwelijks. De dekkingen van de twee verzekeringen lijken sterk op elkaar. Wel houdt bij een zakelijke autoverzekering de verzekeraar er rekening mee dat polishouders gemiddeld meer kilometers maken en een auto door verschillende bestuurders gebruikt kan worden. Hierdoor kan de premie van een zakelijke verzekering iets hoger uitvallen dan die van een particuliere verzekering.

Cyberverzekering
Als advocaat werk je met gevoelige informatie van je klanten. Veel van die informatie zal opgeslagen staan op je computer of op een server van je bedrijf. Dat zijn interessante doelwitten voor hackers en cybercriminelen. Je wilt voorkomen dat zij informatie over je klanten in handen kunnen krijgen. Niet alleen kan dat nadelig uitpakken voor je klanten, ook jij kunt hier veel last van krijgen. Zo kun je aansprakelijk gesteld worden voor het uitlekken van de informatie.

Tegen dit risico kun je je beschermen met een cyberverzekering. Sluit je deze verzekering af, dan wordt je geholpen om je digitale infrastructuur op orde te krijgen om een cyberaanval te voorkomen. Word je toch slachtoffer van zo’n aanval, dan regelt je verzekeraars experts die je helpen zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Je kunt een vergoeding krijgen voor eventuele schade.

Verzuimverzekering
Het is hard werken in de advocatuur. De dagen zijn vaak lang en de uren onregelmatig. Het kan daardoor zomaar gebeuren dat een werknemer voor een langere tijd uit de running is. In zo’n geval ben je als werkgever verplicht om (een groot deel van) het loon gewoon door te betalen. Zeker in de advocatuur, waar de lonen gemiddeld hoog liggen, kan dit een behoorlijke kostenpost betekenen. Met een verzuimverzekering kan je verzekeraar deze kostenpost deels of helemaal van je overnemen.