Banner fotowedstrijd scheurkalender

Asus laptop met twee schermen Zenbook Duo 2024 gepresenteerd

Deel dit artikel

,

Asus presenteert tijdens de CES echt iets moois met de Zenbook Duo 2024. Deze laptop heeft niet een scherm maar twee schermen, echt geweldig om te zien en handig ook.

Naar de techbeurs CES in las Vegas ga je om verschillende redenen en een daarvan is het zien van nieuwe innovatieve producten en demomodellen. En bij Asus kwam ik wel echt iets heel bijzonders tegen, want al jaren lang verandert er niet enorm veel aan laptops. Goed, ze worden sneller, lichter en dunner, maar het is meestal een apparaat met o.a. een toetsenbord en een scherm. Asus brengt daar verandering in met Zenbook Duo 2024. En qua prijs valt hij ook wel mee, zeker vergeleken met een ander Asus-paradepaardje dat 4000 euro kost. Hieronder volgt een korte beschrijving, we kijken er naar uit om een review sample te krijgen.

Zenbook Duo 2024
De Zenbook Duo 2024 is een 14inch OLED-laptop met twee 14inch 3K 120 Hz OLED-touchscreen schermen en een beeldverhouding van 16:10. Het tweede scherm zit onder het bluetooth-toetsenbord dat je gemakkelijk eraf kunt halen. Dat toetsenbord plaats je dan voor je laptop, of je haalt een toetsenbord tevoorschijn op het onderste scherm. De twee ASUS Lumina OLED 16:10-schermen worden gescheiden door een plat 180°-scharnier, maar die valt gelukkig niet zoveel op. Nu beschik je over een visuele werkruimte van zo'n 50 cm. en die kun je o.a. als volgt gebruiken:

* Desktopmodus: de laptop kan worden gebruikt met het scharnier verticaal uitgelijnd voor een zij-aan-zij-schermen. Gecombineerd met het draadloze toetsenbord maakt dit het interessant voor programmeurs, onderzoekers, schrijvers en degenen die dat doen toegang nodig hebben tot werkbladen met grote gegevens voor zaken als financieel analyse – en nog veel meer. Gebruikers kunnen productiviteitsapps op één scherm weergeven terwijl de andere referentiemateriaal, documentatie of onderzoeksbronnen toont.
* Laptopmodus: gebruikers kunnen het ASUS ErgoSense Bluetooth-toetsenbord en touchpad op de laptop plaatsen. Een pogo-pin connector laadt het toetsenbord automatisch op. Als alternatief kan het onderste scherm indien nodig worden geconfigureerd als een virtueel toetsenbord op volledige grootte, zodat je het toestenbord niet hoeft mee te nemen.
* Dual Screen-modus: bij gebruik met het draadloze toetsenbord biedt deze modus 19,8 inch beeldruimte schermruimte, die kan worden gebruikt als één groot scherm via de ViewMax-functie.
Als alternatief kunnen de twee 16:10-displays onafhankelijk worden gebruikt: je legt de laptop plat neer en als je tegenover elkaar zit, heb je allebei een eigen scherm. Met eenvoudig vensterbeheer via de App Switcher-functie heb je controle over de app-vensters.

Specificaties
Hij is relatief licht met 1,35 kg en beschikt over visuele werkruimte van 19,8 inch. Hij is uitgerust met o.a. Intel Core Ultra-processoren tot Gen 9, 2x Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 1 Type-A, HDMI 2.1. Verder heeft hij van 32GB werkgeheugen, tot 2 TB PCIe 4.0 SSD, een 75Wh batterij en een Harman Kardon-gecertificeerde Dolby Atmos-audiosysteem.

Prijs en beschikbaarheid
Asus gaf aan dat deze 2000 euro gaat kosten en waarschijnlijk eind maart, begin april beschikbaar is.