Actie banner

‘Apple werkt aan eigen cloudservers’

Deel dit artikel

,

Apple zou druk bezig zijn om haar eigen cloud-infrastructuur te ontwikkelen, zodat ze in de toekomst minder afhankelijk zijn van diensten als Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform.

Een speciaal team bij Apple zou in het geheim aan dit ‘Project McQueen’ werken.

Als Apple zelf het datanetwerk en infrastructuur van iCloud kan regelen, schept dit de nodige mogelijkheden. Volgens bronnen van Re/Code en bronnen van Venturebeat is dit dan ook de reden dat Apple hier mee bezig is.

‘Apple wil de tussenpersoon weghalen’
Door de tussenpersoon weg te halen is Apple volledig vrij om veranderingen door te voeren, of te focussen op specifieke verbeteringen. Zo zou Apple vooral het laden van video’s en afbeeldingen te traag vinden op Amazon Web Services.

De reden dat Apple juist nu besluit om hier aan te werken zou voortgekomen zijn uit een gesprek met Microsoft. Apple’s cloudopslag blijft in zo’n hoog tempo groeien dat Microsoft hulp nodig heeft om Microsoft Azure verder uit te bouwen. In plaats van Microsoft fors meer te betalen voor Azure, werkt Apple aan een eigen alternatief.

Volgens analisten zal het zo’n drie jaar duren voordat deze eigen cloud-infrastructuur voor Apple winstgevend zal worden. Apple zou nu al zo’n 1 miljard dollar per jaar uitgeven aan clouddiensten en dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Project McQueen zit nog in beginfase
Gisteren bleek nog dat Apple een deal met Google heeft gesloten om het Google Cloud Platform te gebruiken voor verschillende iCloud-diensten. Hierdoor wordt Apple minder afhankelijk van Amazon Web Services.

Deze overstap kan een jaar in beslag nemen, wat wederom benadrukt dat we voorlopig weinig van Project McQueen zullen zien. Als Apple daadwerkelijk aan een eigen alternatief werkt, zal deze deal met Google ook maar een tijdelijke zijn.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden