Actie banner

Apple App Store overstag na Japanse druk

Deel dit artikel

,

Apple versoepelt na aanhoudende druk zijn App Store-beleid, waardoor app-ontwikkelaars vanaf volgend jaar meer vrijheid krijgen. Zij mogen in hun app een link opnemen om klanten op hun eigen site te laten afrekenen, in plaats van in Apple’s eigen betaalomgeving.

Tot nu toe zijn app-bouwers voor de iPhone en iPad verplicht om gebruik te maken van Apple’s eigen in-app betaalsysteem. Apps voor iOs en iPadOs kunnen alleen in de App Store worden gedownload en deze exclusiviteit levert Apple enorme inkomsten op. App-ontwikkelaars betalen 15 procent commissie aan Apple wanneer zij tot een miljoen dollar omzet draaien, daarboven zelfs 30 procent. Dat app-bouwers hierin geen keuze hebben, leverde Apple afgelopen jaren al veel kritiek, rechtszaken (Spotify en Fortnite) en dreigend overheidsingrijpen op.

De invoering van een nieuwe wet in Zuid-Korea die dit machtsmonopolie van Apple (en ook Google) moet doorbreken, zette de deze week de zaak al op scherp. Een al jaren lopend mededingingsonderzoek van de Japanse Fair Trade Commission heeft nu voor een doorbraak gezorgd. Apple kiest eieren voor zijn geld en staat vanaf 1 januari 2022 toe dat apps hun klanten naar hun eigen betaalomgeving mogen leiden buiten de App Store. De techgigant zal hierdoor dus veel inkomsten mislopen. Ook al liep deze kwestie in Japan, Apple heeft besloten dit beleid wereldwijd te zullen toepassen.

'Reader-apps'
De nieuwe vrijheid gaat overigens niet voor alle app-bouwers op, alleen voor zogenaamde ‘reader’-apps. Dit zijn apps die abonnementen aanbieden voor content waarvoor al betaald is, zoals muziek, films, audioboeken, kranten en tijdschriften. Hier vallen dus ook streamingdiensten zoals Spotify en Netflix onder. Voor online games, die het vaak moeten hebben van in-app aankopen, blijft het oude regime bestaan.

Apple heeft zijn App Store-monopolie altijd verdedigd met de claim dat de appwinkel zorgde voor veilige en goed functionerende apps. Het bedrijf verklaart nu dat het zijn richtlijnen zal aanpassen “om ervoor te zorgen dat gebruikers van reader-apps een veilige ervaring in de App Store blijven houden”. Bovendien zegt het bedrijf ontwikkelaars van reader-apps te zullen helpen om hun gebruikers te beschermen wanneer die deze naar een externe websites worden gelinkt om online aankopen te doen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden