Banner fotowedstrijd scheurkalender

Antwerpen start blockchainproject voor beheer identiteitsgegevens

Deel dit artikel

,

Antwerpen start een blockchainproject dat het beheer van identiteitsgegevens makkelijker en veiliger moet maken. In de loop van 2019 wordt het project uitgewerkt.

Dat meldt Knack.be. Het project krijgt de naam Blockchain on the Move en is het werk van Digipolis (de ICT-serviceprovider van de stad), de Vlaamse overheid (Informatie Vlaanderen), V-ICT-OR en de Duitse start-up Jolocom dat als projectpartner optreedt.

Volgens de Vlaamse overheid ambieert ‘het project 'Blockchain on the Move (BotM) 'een eerste aanzet om via Blockchain en Internet of Things (IoT) de burger een 'zelfbeheerde identiteit' ('Self-Sovereign Identity [SSI]') aan te reiken die hij kan gebruiken in zijn interactie met overheden, andere (publieke) organisaties of ondernemingen. Daarbij staan de inzet van nieuwe technologieën (o.a. Blockchain en IoT), het bieden van meer keuzevrijheid en regelruimte aan de burgers in hun contact met de overheid, en het toekennen van eigenaarschap over de eigen gegevens, centraal.’

Ook willen de initiatiefnemers het concept 'digitale kluis voor burgers' uitwerken. Daarmee kunnen burgers hun gegevens zelf beheren en bepalen of en welke partijen er toegang toe krijgen aan derden. Als eerste toepassing zal daarbij 'het registreren van verhuisgegevens in de digitale kluis' worden uitgewerkt, zodat de burger via zijn SSI het complexe (administratieve) verhuisproces digitaal kan doorlopen.

Het project zal in de loop van 2019 in praktijk worden gebracht. met een smartphoneapp waarmee burgers hun gegevens kunnen delen en beheren. Eind 2019 wordt de zelfbeheerde identiteit geïntegreerd in de systemen en architectuur van de betrokken partners en begin 2020 zullen ook andere overheden en private organisaties kunnen deelnemen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden