Android-apps ‘archiveren’ wint zee aan ruimte

Deel dit artikel

,

Android werkt aan een nieuwe tool waarmee gebruikers apps kunnen ‘archiveren’ om tot wel 60% ruimte vrij te maken op hun smartphone, zo meldt Google. Bij een volle opslagcapaciteit hoeven apps dus niet langer te worden verwijderd.

Smartphone-gebruikers zijn gedwongen om apps te verwijderen wanneer ze tegen hun maximale opslagcapaciteit aanlopen. Android geeft binnenkort echter een nieuwe Archive-functie vrij voor app-ontwikkelaars om dat probleem aan te pakken. Het kunnen ‘archiveren’ van apps zou tot zestig procent opslagruimte kunnen vrijmaken, belooft Android deze week in een blogpost.
De archieffunctie houdt in dat alleen bepaalde delen van de app verwijderd worden. De app zelf blijft beschikbaar op de telefoon, inclusief alle gebruikersgegevens, en zou weer makkelijk weer geactiveerd kunnen worden. Bij dit ‘de-archiveren’ wordt de app meteen bijgewerkt naar de laatste compatibele versie.

Fijn voor app-ontwikkelaars
Volgens Google biedt deze functie niet alleen veel voordelen voor de telefoongebruikers, die nu geen apps meer hoeven te verwijderen en opnieuw installeren wanneer ze weer ruimte hebben op hun apparaat. Ook voor de app-bouwers is het uiteraard interessant als hun apps niet bij de eerste opslagproblemen meteen naar de prullenbak verdwijnen. Zijn ze die gebruikers dan niet kwijt? Uit het oog, uit het hart, zeg maar, zeker bij de grote hoeveelheid nieuwe apps die dagelijks op de markt komen.

Vanuit gebruikersoogpunt kun je er ook iets anders tegenaan kijken. Het is wellicht niet zo verkeerd om bij ruimtegebrek al die geïnstalleerde apps eens kritisch tegen het licht te houden en weg te gooien wat je al een tijd niet meer hebt gebruikt. Voor eigenaren van telefoons met een krappe opslagcapaciteit kan het archiveren daarentegen een uitkomst zijn, ook al omdat apps de neiging hebben steeds uitgebreider en zwaarder te worden.

Android maakt de archieffunctionaliteit nu als eerste vrij in de aankomende Bundletool 1.10 voor app-ontwikkelaars die met App Bundles werken. Android-gebruikers kunnen volgens de blog deze functie ergens “later dit jaar” verwachten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden