Amerikaans Congres: providers mogen surfgedrag verkopen

Deel dit artikel

,

Een meerderheid van het Amerikaans Congres heeft gestemd voor nieuwe privacyregels, waardoor providers het surfgedrag van klanten mogen doorverkopen. Hiervoor zou geen toestemming nodig zijn.

De nieuwe regels moeten een einde maken aan regelgeving van voormalig president Obama, die providers verplicht stelde hun klanten eerst toestemming te vragen om data te verkopen. Het was hieronder al toegestaan om de browsegegevens te verzamelen, maar voor eigen gebruik.

Afgelopen week stemde de Amerikaanse Senaat al in met de nieuwe privacyregels. Nu er bij het Congres ook een meerderheid is, moet president Trump hier alleen nog zijn handtekening onder zetten.

De republikeinen hebben een meerderheid binnen het Amerikaans congres en stemden in met de nieuwe regels, terwijl de democraten tegen waren. Vijftien republikeinen besloten af te wijken van hun partij door toch tegen te stemmen. Ondanks dit behielden de voorstemmers hun meerderheid.

Privacy
Volgens de tegenstemmers schenden de nieuwe regels de privacy van Amerikaanse internetgebruikers. Op veel locaties binnen de Verenigde Staten kunnen consumenten niet kiezen bij welke operator ze een abonnement afsluiten, waardoor ze noodgedwongen bij een partij terecht kunnen komen die hun data moedwillig doorverkoopt. Door de regels is het onmogelijk de providers te verbieden dit te doen.

Het is volgens de nieuwe regels niet toegestaan voor de providers om zich te misdragen, maar het is onduidelijk wat hiermee precies wordt verboden.

Lees ook deze column (NRC) >>

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden