AMBER Alert waarschuwt tieners tegen ‘online grooming’

Deel dit artikel

,

AMBER Alert lanceert een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken, oftewel ‘online grooming’. Het doel is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben.

AMBER Alert komt in actie wanneer kinderen worden vermist. De organisatie voert deze ‘#GeefJezelfNietBloot’-campagne uit in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). De campagne wordt in meer dan twintig landen verspreid. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er vorige zomer nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

Alert zijn
De preventiecampagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke, tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online groomers. Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie. "Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn. Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hem te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan“, zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie.

Slechte bedoelingen
Van Lier: "Op internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook via online games."
Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind. Het kan dan gaan om e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar ook het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam. "Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen, is dus erg belangrijk”, aldus Van Lier.

Het filmpje met de tips kun je hier bekijken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden