HCC WebBanner Dit is HCC v1 002

Akkoord over roamingtarieven providers in EU

Deel dit artikel

,

De Europese Unie heeft dinsdagavond een akkoord bereikt over de tarieven die providers onderling betalen voor roamingdiensten die klanten gebruiken.


Daarmee is de laatste stap gezet voor het afschaffen van roaming voor consumenten in Europa. Dat heeft het Europees Parlement bekendgemaakt.

Europese providers mogen vanaf 15 juni 2017 consumenten geen extra kosten meer rekenen voor bellen, sms’en en internetten in andere landen. De bedrijven moeten de kosten wel onderling met elkaar verrekenen. De overeenkomst bepaalt wat providers elkaar hier maximaal voor mogen vragen.

De onderhandeling over de groothandelstarieven was één van de laatste stappen voor het afschaffen van hoge roamingkosten in de Europese Unie. "Alle onderhandelingen zijn nu klaar, waardoor we kunnen bieden wat we hebben beloofd", aldus Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri.

"De overeengekomen maximumtarieven verzekeren dat operators efficiënt te werk kunnen gaan in Europa, terwijl de prijzen laag genoeg liggen om concurrentie niet in de weg te zitten."

Maximumprijzen
Voor een telefoongesprek kan maximaal 3,2 cent worden gerekend. Een sms-bericht naar andere Europese landen kost providers maximaal 1 cent.

De maximumprijs voor internetverbruik zal voor providers de komende jaren dalen. Vanaf 15 juni 2017 mag hier maximaal 7,75 euro per gigabyte voor worden gerekend. Dit bedrag komt ieder jaar lager te liggen, tot 2,5 euro in 2022.

Het bereikte akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en een industriecomité.

Lagere tarieven
Vertegenwoordigers van EU-lidstaten bereikten eerder een ander akkoord, waarin hogere tarieven werden gehanteerd. Toen werd voorgenomen 10 euro per gigabyte ter betalen. Zuid-Europese landen wilden de tarieven niet te veel verlagen, omdat daar tijdens vakanties veel wordt verdiend aan roaming.

Hoewel providers niet langer extra roamingkosten bij klanten mogen opleggen, zouden de bedrijven volgens critici dan een manier moeten vinden om hoge groothandelstarieven te compenseren. Dat zou effect kunnen hebben op abonnementsprijzen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden