Elon Musks aap speelt draadloos spelletje Pong

Deel dit artikel

,

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat onderzoek doet naar de koppeling tussen hersenen en computers, claimt een doorbraak: aap Pager speelt een draadloos spelletje Pong op de computer, alleen met behulp van hersensignalen.

Kort geleden baarde Elon Musk nog opzien met zijn varken met hersenimplantaat. Musks bedrijf Neuralink, dat onderzoek doet naar ‘neurale interfaces’, gaat nu een stap verder: het bedrijf publiceerde vandaag een video waarin een aap met 'brein-chip' verrassend goed Pong speelt. Draadloos, welteverstaan.

MindPong
De makaak Pager leerde eerst het computerspel spelen met behulp van een joystick. De twee geïmplanteerde brein-chips registreerden welke hersenactiviteiten daarbij actief waren en hoe die de spieren en de oog-handcoördinatie aanstuurden. Die neurologische data stuurde Pagers implantaten door naar een smartphone-app van de onderzoekers. Nadat de makaak na een paar weken trainen en belonen met fruit-smoothies goed was geworden in het spelletje, haalden de onderzoekers de verbinding tussen de joystick en de computer weg. De app stuurt daarbij Pagers breindata rechtstreeks door naar de spelcomputer en wat blijkt: ook draadloos blijkt de aap het spel prima te kunnen besturen: MindPong! Bekijk de video hier.

sshot yt video neuralink kl

Weer kunnen lopen
De woordvoerder van Neuralink noemt het draadloze aspect van het onderzoek “een behoorlijke vooruitgang”. Oprichter en CEO Elon Musk spreekt echter op zijn bekende wijze in superlatieven op Twitter: “Dit Neuralink-product gaat ervoor zorgen dat mensen met een verlamming hun smartphone sneller kunnen bedienen dan iemand die z’n duimen gebruikt.” Dat mensen met hersensignalen via een app hun spieren aan kunnen sturen, gaat er volgens hem op termijn toe leiden dat verlamde mensen weer zullen kunnen lopen.

 

tweet musk neuralink

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden